Advocaat Knoops en oud-DSB-topman Dirk Scheringa in 2018
NOS Nieuws

Voor oud-spaarders DSB Bank ligt alleen vandaag nog 13 miljoen euro klaar

De failliete DSB Bank loopt op zijn laatste benen. De resterende schuldeisers zijn oud-spaarders en Nederlandse banken en die worden de komende dagen gecompenseerd. De huur van het tijdelijke kantoorpand in Wognum is per 31 december opgezegd.

Spaarders die rente zijn misgelopen, konden zich melden bij een speciaal loket. Maar niet iedereen klopte aan, ondanks reclame- en advertentiecampagnes. Er is maar voor 30 miljoen euro aan rentebetalingen opgevraagd, dat betekent dat er nog 13 miljoen euro over is.

Zo'n 288.000 oud-spaarders bij DSB kunnen vandaag voor het laatst een aanvraag doen. Daarna gaat het loket dicht en is het helemaal klaar met de bank van Dirk Scheringa.

Met curatoren en schuldeisers is in december een schuldenakkoord gesloten om de laatste schuldvorderingen eerlijk af te wikkelen. Het gaat om de rentevordering van andere Nederlandse banken en klanten van de bank die er destijds een spaarrekening hadden. De banken en de spaarders hebben samen 785 miljoen euro aan rentebetalingen tegoed, meer dan er uiteindelijk nog overbleef.

Voor de Nederlandse banken gaat het om de rente op het geld dat zij voorgeschoten hebben in kader van het depositogarantiestelsel. Daarmee krijgen spaarders hun vermogen tot 100.000 euro terug als een bank omvalt. De banken schoten toen 3,7 miljard euro voor. De rentevordering van de banken bedraagt 737 miljoen euro.

Kleine bedragen

In 2009 hadden 288.000 mensen een spaarrekening bij DSB Bank en die hebben samen nog 48 miljoen euro tegoed aan rentebetalingen. Het gaat om de rente op de spaarrekening over de laatste maanden van 2009 plus rente op die spaarrente van 2009 tot vandaag.

Het gaat daarbij meestal niet om grote bedragen. "Van een paar cent of enkele tientallen euro's, tot soms honderden euro's", zegt Rudy Douma, die zich bezighoudt met de vereffening. "De mensen hebben al in 2009 hun spaargeld teruggekregen en vertrokken als klant bij DSB. En al die jaren is er geen contact meer geweest. Soms zijn mensen ook overleden. En op een rentevordering werd eigenlijk niet meer gerekend."

Vandaag kan het dus nog, de misgelopen rente opvragen, maar morgen gaat het loket definitief dicht. De komende dagen krijgen de banken en de laatste spaarders hun rentevergoedingen. Met nog wat laatste administratieve afhandelingen en het opzeggen van de huur van het tijdelijke kantoor in Wognum, kan het boek DSB definitief dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl