liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ten Hag zoekt vervanger Ronaldo: Gakpo of Ramos? • Orsato fluit halve finale Argentinië-Kroatië

Dit is het WK-blog van zondag 11 december

liveblog gesloten

Italiaan Orsato fluit Argentinië-Kroatië

Daniele Orsato

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Italiaan Daniele Orsato aangewezen als scheidsrechter voor de wedstrijd van dinsdag tussen Argentinië en Kroatië, de eerste halve finale op het WK in Qatar.

De 47-jarige arbiter, die in het Lusail Stadion landgenoot Massimiliano Irrati als VAR actief weet, floot de Argentijnen al eerder dit toernooi. Hij was de leidsman bij de groepswedstrijd die de kwelgeesten van Oranje afwerkten tegen Mexico. Daarnaast was hij de scheidsrechter bij het openingsduel tussen gastland Qatar en Ecuador.

Ten Hag zoekt vervanger Ronaldo: Gakpo of Ramos?

Trainer Erik ten Hag is op zoek naar een vervanger van Cristiano Ronaldo, die weg is bij Manchester United na zijn explosieve interview met Piers Morgan van een kleine maand geleden.

Ten Hag wil geen namen noemen, maar zegt bij "een geschikte speler toe te slaan". Onder anderen PSV'er Cody Gakpo, goed voor drie goals op het WK, wordt genoemd als mogelijke nieuwe aanvaller. Ook zingt de naam rond van Gonçalo Ramos, die in de achtste finale op het WK als vervanger van Ronaldo een hattrick maakte tegen Zwitserland (6-1).

"We doen alles wat in onze macht ligt, dus ik kijk nadrukkelijk naar elke mogelijkheid die zich voordoet", zei Ten Hag. "Ik praat nooit over specifieke spelers. Zij staan onder contract bij andere clubs en dat respecteer ik, maar tegelijkertijd werken we er op de achtergrond aan om de juiste spelers vast te leggen."

Bekijk de drie goals van Cody Gakpo op het WK:

Verdrietige Ronaldo vliegt na uitschakeling niet naar Portugal

Zonder Cristiano Ronaldo is de nationale voetbalploeg van Portugal naar Lissabon vertrokken. De vedette van de Europees kampioen van 2016 blijft volgens de nationale voetbalbond van zijn land met zijn familie vakantie vieren in Qatar, na de nederlaag in de kwartfinale tegen Marokko (1-0) op het WK.

Misschien reist Ronaldo binnenkort ook nog wel even naar Saudi-Arabië, waar volgens veel mediaberichten de steenrijke club Al-Nassr hem een megacontract wil laten ondertekenen. Hij zou daar in tweeënhalf jaar maar liefst 500 miljoen euro kunnen verdienen. Een duizelingwekkend bedrag, zelfs voor iemand die al meer dan een miljard euro bij elkaar heeft gevoetbald.

De 37-jarige Ronaldo ontkende na de zege van Portugal op Zwitserland in de achtste finale van het WK (6-1) dat hij al zijn jawoord aan Al-Nassr heeft gegeven. "Dat klopt niet", was zijn korte reactie. Hij zit op dit moment zonder club. Trainer Erik ten Hag en Manchester United hebben hem niet meer nodig.

Southgate 'moet nadenken' of hij nog bondscoach blijft

De Engelse bondscoach Gareth Southgate zegt dat hij "moet bekijken en nadenken" of hij aan wil blijven na de uitschakeling van Engeland in de kwartfinales van het WK. De 52-jarige Southgate heeft nog een contract tot en met het EK van 2024 in Duitsland.

Na de 2-1 nederlaag tegen Frankrijk zei de bondscoach: "Deze toernooien vergen veel van je en ik heb tijd nodig om te reflecteren. Dat heb ik ieder toernooi gedaan en dat is ook goed om te doen."

Onder Southgate werd Engeland vierde op het WK van 2018 en tweede op het EK van 2020. Het sentiment in Engeland is vanwege deze successen dat Southgate zijn karwei zou moeten afmaken. De Engelse selectie vliegt vandaag terug naar huis.

De Engelse bondscoach Gareth Southgate troost Harry Kane na de nederlaag tegen Frankrijk

Pepe breekt onderarm tijdens duel met Marokko

De Portugees Pepe heeft aan het verloren kwartfinaleduel met Marokko een gebroken onderarm overgehouden.

De 39-jarige verdediger speelde het duel wel uit, maar na afloop werd een fractuur in zijn ellepijp geconstateerd.

Pepe, die zijn vierde WK speelde, was na de met 1-0 verloren wedstrijd vanwege aanhoudende klachten naar het ziekenhuis gegaan. Hij was als aanvoerder aan het duel begonnen, maar droeg de band over aan Cristiano Ronaldo toen de vedette inviel.

Pepe tijdens het kwartfinaleduel met Marokko

Woorden Van Gaal motiveerden Argentinië: 'Nooit vooraf een klap uitdelen'

NOS-verslaggever Kees Jongkind ging zaterdag op bezoek in het Argentijnse kamp. Daar bleek dat woorden van de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal de Argentijnen extra motivatie hebben gegeven.

Broers Amrabat tot tranen toe geroerd: 'Dit is ongelofelijk, ben zo trots op hem'

Het mooiste interview van de zaterdag was met de gebroeders Amrabat. Nordin Amrabat weet niet meer waar hij het zoeken moet, als hij kort na Marokko-Portugal (1-0) naast zijn broertje Sofyan staat. "Ongelofelijk: halve finale", stamelt hij uit, kort voordat hij een stevige kus op het kale hoofd van de jongste Amrabat plant.

Frankrijk heeft tegen Engeland het geluk van de kampioen, met Giroud als verlosser

Regerend wereldkampioen Frankrijk is de laatste halvefinalist op het WK. In de kwartfinales werd afgerekend met Engeland (2-1), in een duel dat pas na rust echt ontbrandde.

Marokko schrijft geschiedenis: halve finales na zege op Ronaldo's Portugal

Hoe het WK ook eindigt, de spelers van Marokko gaan de geschiedenisboeken in. Door een 1-0 zege op Portugal bereikten Hakim Ziyech en consorten de halve finales, als eerste Afrikaanse land ooit.

Welkom!

Welkom in het WK-liveblog van zondag 11 december.

De spelers van Oranje zijn weer thuis, het WK gaat verder. Gisteren plaatsten in navolging van Kroatië en Argentinië ook Marokko en Frankrijk zich voor de halve finales van het WK.

De knock-outfase op het WK