Trainer Erik ten Hag in gesprek met Cristiano Ronaldo tijdens het duel met Aston Villa van vorige week
NOS Voetbal

Interview Ronaldo slaat in als een bom: 'Dit is zo gepland met zijn management'

Old Trafford schudt op zijn grondvesten na het explosieve interview van Cristiano Ronaldo met de Britse journalist Piers Morgan, waarin de Portugees hard uithaalt naar trainer Erik ten Hag en de clubleiding van Manchester United.

De 37-jarige superster, dit seizoen slechts goed voor drie goals in zestien duels, lijkt na het interview op weg naar de uitgang bij United. Maandagmiddag was er spoedoverleg over de kwestie tussen trainer Ten Hag en de clubleiding, dat leidde tot een, voorzichtige, eerste verklaring.

"Manchester United heeft de berichten in de media naar aanleiding van een interview met Cristiano Ronaldo gezien. De club zal met een reactie komen als alle feiten zijn vastgesteld. Onze focus blijft op de voorbereiding op de tweede seizoenshelft en het voortzetten van het momentum, het geloof en de saamhorigheid die wordt opgebouwd onder de spelers, manager, staf en fans."

Boosheid en teleurstelling

Het hele interview met Ronaldo in tv-programma Piers Morgan Uncensored wordt woensdag en donderdag in twee delen uitgezonden. Maar de uitspraken die al bekend zijn, zijn als een bom ingeslagen. Fans van Manchester United roeren zich op sociale media, waar #RonaldoOut trending is, en binnen de club is de teleurstelling groot.

Ten Hag en de spelers vernamen vlak na de gewonnen wedstrijd van zondag tegen Fulham van het interview, meldde Sky Sports-journalist Kaveh Solhekol. Ronaldo zou zich voor dat duel ziek hebben gemeld, nadat hij had vernomen (weer) niet in de basis te staan.

De trainer en de selectie waren volgens Solhekol extreem teleurgesteld en begrijpen niet waarom Ronaldo de gewraakte uitspraken heeft gedaan. De Portugees zei onder meer dat hij zich verraden voelt door United, dat er geen respect voor hem is en dat hijzelf daarom geen respect heeft voor trainer Ten Hag.

Een veel gezien beeld dit seizoen: Cristiano Ronaldo op de bank

Verder beklaagt hij zich over de ouderwetse faciliteiten in Manchester en haalde hij uit naar oud-ploeggenoot Wayne Rooney, die zich onlangs kritisch over Ronaldo uitliet. "Dat is waarschijnlijk omdat zijn carrière al voorbij is en ik nog op hoog niveau speel", zei de vijfvoudig winnaar van de Gouden Bal.

Langer ontevreden

Het interview komt niet uit de lucht vallen. Ronaldo is al langer ontevreden in Manchester, wat ook bleek toen hij vorige maand weigerde in te vallen tegen Tottenham Hotspur en voor het laatste fluitsignaal al wegbeende naar de kleedkamer. Ten Hag bestrafte hem met één duel schorsing.

"Dit interview is zo gepland met zijn managementteam", meent sportmarketeer Frank van den Wall Bake. "Gezien zijn situatie bij United voelde hij zich gedwongen om iets te doen, en zijn management is daar zeker bij betrokken. Hij wil ongetwijfeld weg bij United."

De vele negatieve reacties op het gewraakte interview begrijpt Van den Wall Bake: "Hoeveel bewondering er ook voor hem is, dit ergert de fans enorm. Het is toch een uiting van arrogantie, hij voelt zich groter dan de club."

"Hij verspeelt sympathie en dat kan hij ook gaan voelen in zijn portemonnee. In sponsorcontracten staat vaak een clausule dat een speler geen schade mag toebrengen aan zijn eigen imago."

Ronaldo het verleden, Ten Hag de toekomst

Niet alleen de United-fans, ook Britse media en journalisten hebben geen goed woord over voor Ronaldo's uitspraken. "Cristiano Ronaldo is het verleden, Erik ten Hag is de toekomst", stelt Henry Winter, vooraanstaand voetbaljournalist van The Times.

"Ronaldo maakt een paar goede punten, over de faciliteiten en de normen bij United, maar Ten Hag pakt dat juist aan. Het team toonde spirit zonder Ronaldo tegen Fulham, heeft een uitstekend vooruitzicht met Alejandro Garnacho en gaat gewoon verder", aldus Winter.

Volgens Britse media kan het niet anders of Ronaldo heeft zijn laatste wedstrijd voor United gespeeld. Het zou niet voor het eerst zijn dat de Portugees een topclub in mineur verlaat.

Feeststemming voorbij

Zijn vertrek bij Real Madrid, waarmee hij vier keer de Champions League won, volgde na een interview waarin Ronaldo zich beklaagd had over voorzitter Florentino Pérez. De Real-preses zou Ronaldo niet meer als onmisbaar hebben beschouwd. Kort daarop vertrok hij voor 110 miljoen euro naar Juventus.

Waar zagen we dat eerder? Bij Real Madrid vertrok Ronaldo na een explosief interview

Na drie weinig succesvolle seizoen in Turijn gooide Ronaldo opnieuw de knuppel in het hoenderhok: hij liet weten het Juventus-shirt niet meer te willen dragen en stapte in 2021 over naar United, waar hij enthousiast als verloren zoon werd binnengehaald.

Van die feeststemming is nu niets meer over. Ronaldo is de komende weken met de Portugese selectie bij het WK in Qatar, terwijl United na het zien van het hele interview met Piers Morgan zijn conclusies kan trekken.

"Het is nu aan de Glazers, de eigenaren van de club", zegt Van den Wall Bake. "Er zal zeker interesse zijn voor een speler van zijn kaliber, al is het alleen maar voor publiciteitsdoeleinden. Ronaldo heeft nog een contract voor een half jaar en United zal proberen nog zoveel mogelijk geld voor hem te vangen."

Volgens interviewer Morgan zal Ronaldo in het uitgebreide interview overigens ook nog een boekje opendoen over de familie Glazer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl