'Nederlandse chips in Iraanse drones van Russisch leger'
Iraanse drones die Rusland gebruikt tijdens de oorlog in Oekraïne bevatten Nederlandse chips. Dat bevestigen meerdere bronnen aan het AD, waaronder de Britse onderzoeksorganisatie Conflict Armament Research (CAR).
Deze zomer berichtte het FD al dat in Russische drones chips zitten van het Nederlandse bedrijf NXP en het Chinees-Nederlandse Nexperia. Dat terwijl NXP en Nexperia al na de inval van Oekraïne in februari stopten met het leveren van chips aan Rusland. Chips kunnen toch in wapens van Rusland terechtkomen doordat deze bijvoorbeeld stiekem worden doorverkocht of uit wasmachines en flitspalen worden gehaald, zegt de directeur van een chipfabriek tegen het AD.
Rusland maakt volgens Oekraïne in de oorlog ook veel gebruik van Iraanse drones. De westerse chips-onderdelen die nu in deze drones zijn ontdekt, zijn gemaakt tussen 2020 en 2021, zegt Damien Spleeters, adjunct-directeur operaties van CAR, tegen het AD.
Moeilijk te voorkomen
Voor Nederlandse bedrijven is het lastig om misbruik van hun chips te voorkomen, zegt Spleeters tegen het AD. Zij willen volgens hem niet dat hun producten terechtgekomen in wapens die Rusland gebruikt tegen Oekraïne. Ook werken ze goed mee aan het onderzoek van CAR, zegt hij.
Sinds begin oktober mogen EU-landen geen chips meer exporteren naar Rusland. Woensdag heeft de Europese Commissie nieuwe sancties tegen Rusland gepresenteerd, waaronder een verbod op de rechtstreekse uitvoer van motoren voor drones naar Rusland, maar ook naar Iran.