Kwetsbaar Duitsland kan ondanks zege op Costa Rica zijn koffers pakken
Het WK voor Duitsland zit er net als in 2018 na de groepsfase op. Tegen Costa Rica boekte de formatie van bondscoach Hansi Flick een 4-2 overwinning, maar omdat Spanje met 2-1 verloor van Japan, deed de Duitse zege er uiteindelijk niet meer toe.
Onze oosterburen eindigden in groep E in punten (4) gelijk met Spanje, maar hebben een veel minder doelsaldo. Costa Rica sluit de rij met drie punten.
Bondscoach Hansi Flick stelde tegen de Costa Ricanen liefst zeven spelers van zijn voormalige werkgever Bayern München op, met Joshua Kimmich als rechtsback in de meest opvallende rol. Een positie die Kimmich in het verleden vaker bekleedde, maar onder Flick nooit in het nationale elftal.
Thomas Müller kreeg in de punt van de aanval de voorkeur boven Niclas Füllkrug, die als invaller nog trefzeker tegen Spanje was.
De Duitsers begonnen nog alleraardigst aan het treffen met kansen voor Jamal Musiala (redding Keylor Navas) en Müller (kopbal naast). De 1-0 kon niet uitblijven en na tien minuten was het dan ook raak. Serge Gnabry sloeg op aangeven van David Raum toe met het hoofd.
Maar hoewel het in het vervolg van de eerste helft eenrichtingsverkeer bleef, wist Duitsland het kwaliteitsverschil niet verder in de score uit te drukken. Mogelijkheden waren niet aan onder anderen Leon Goretzka, Kimmich, smaakmaker Musiala en Gnabry besteed.
De eerder zo bekritiseerde Duitse defensie zag er vlak voor de pauze andermaal slecht uit. Raum en Antonio Rüdiger gingen in de fout bij een lange bal en boden Keysher Fuller een enorme kans. Doelman Manuel Neuer toonde zijn klasse en verwerkte het schot van de Costa Ricaan tot corner.
Duitsland speelde simpelweg met vuur door het armetierige Costa Rica na 45 minuten in leven te houden. Want één tegengoal zou uitschakeling betekenen voor de equipe van Flick, net als een doelpunt van Japan, dat op dat moment met 1-0 achterstond tegen Spanje.
Flick bracht halverwege Lukas Klostermann voor Goretzka, waardoor Kimmich weer naar zijn vertrouwde plek op het middenveld verhuisde.
Het rampscenario leek zich echter te voltrekken voor de Duitsers, na twee Japanse treffers en de 1-1 van Costa Rica-middenvelder Yeltsin Tejeda uit een rebound. Flick had met zijn ploeg ineens een monsteroverwinning nodig en Costa Rica zou zich met een extra goal zelfs bij de laatste zestien gaan voegen.
Nadat Musiala wederom het aluminium had getroffen, gebeurde het onwerkelijke. Verdediger Juan Pablo Vargas passeerde Neuer in de kluts, waardoor Costa Rica virtueel in de volgende ronde stond, met de Duitsers en Spanje als slachtoffers.
De 2-2 van invaller Kai Havertz gaf Duitsland weer een klein beetje hoop en Navas voorkwam even later een derde Duits doelpunt door knap te redden op een inzet van de eveneens ingevallen Füllkrug.
In de slotfase maakten Havertz de 3-2 en Füllkrug de 4-2, waardoor alle ogen gericht waren op Spanje, dat gelijk zou moeten maken tegen Japan om een Duitse WK-aftocht te voorkomen.
Dat gebeurde niet, tot ontzetting van de Duitsers. De teleurstelling bij het eveneens uitgeschakelde Costa Rica was iets minder groot.
Deze landen plaatsten zich wel voor de knock-outfase van het WK: