Mexico na zenuwslopend duel voor het eerst na zeven WK's geen achtstefinalist

Het moet een van de meest zenuwslopende ontknopingen van een groepsfase in de geschiedenis van het WK zijn geweest. Mexico en Polen stonden lange tijd exact gelijk in groep C, waardoor het aantal gele kaarten de doorslag leek te gaan geven in de strijd om de tweede plaats.

Maar doordat Mexico diep in blessuretijd toch nog een tegengoal incasseerde bij de winst op Saudi-Arabië (2-1), zijn de Midden-Amerikanen uitgeschakeld. Polen verloor even verderop in Doha met 2-0 van Argentinië, maar is wel door naar de volgende ronde.

Als het op gele kaarten was aangekomen, had Mexico het ook niet gered. Met zeven om vijf was die balans in het voordeel van Polen. Hoe dan ook, voor het eerst sinds 1990 ontbreekt het Mexico in de knock-outfase van een WK.

• NOS
    Argentinië en Polen zijn door naar de achtste finales
  • NOS

'El quinto partido' (de vijfde wedstrijd) was in aanloop naar het toernooi in Qatar de nationale slogan in Mexico. Zeven WK's op rij werd de ploeg uitgeschakeld in de achtste finales. Nu moest het er eindelijk van komen, een plek in de kwartfinale. Maar het WK is na drie wedstrijden al voorbij.

Rolls Royce

Saudi-Arabië nam voor de zesde keer deel aan een WK, maar overleefde alleen bij zijn debuut in 1994 (in een poule met Oranje) de groepsfase. De sensationele overwinning op Argentinië zorgt er toch voor dat de ploeg van bondscoach Hervé Renard met opgeheven hoofd naar huis kan. De spelers werden door kroonprins Mohammed bin Salman beloond met een Rolls Royce voor die prestatie.

Saudi-Arabië was vandaag geen schim van de ploeg die vorige week Argentinië versloeg en kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas. Mexico, met Ajacieden Edson Álvarez en Jorge Sánchez en oud-PSV'ers Hirving Lozano en Hector Moreno in de basis, had bijna 75 procent balbezit en noteerde elf doelpogingen. Middenvelder Orbelin Pineda miste de drie beste kansen.

Martín schiet de 1-0 voor Mexico binnen

Vroeg in de tweede helft slaagde Mexico er eindelijk in zijn eerste doelpunt van het WK te maken. Spits Henry Martín stond bij een hoekschop op de juiste plaats om de bal binnen te tikken.

Prachtige vrije trap

Enkele minuten later was het al 2-0. Luis Chavez schoot een vrije trap van zeker 25 meter schitterend in de kruising. Op dat moment stond Polen met 1-0 achter tegen Argentinië, waardoor Mexico nog een goal nodig had voor een plek in de knock-outfase. Daar had de ploeg een kleine 40 minuten de tijd voor. Lozano leek die derde treffer al snel te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Nadat Argentinië in de 68ste minuut op 2-0 was gekomen, deed zich de opvallende situatie voor waarbij Mexico en Polen exact gelijk stonden. Beide ploegen hadden vier punten en een doelsaldo van twee voor en twee tegen. Daardoor zou het fair play-klassement de doorslag geven. Mexico kreeg meer gele kaarten dan Polen (zeven om vijf).

Bekijk hieronder alle doelpunten van de wedstrijd.

Mexico moest daardoor blijven jagen op het derde doelpunt. Chavez was daar met een fraaie vrije trap dichtbij, maar doelman Al-Owais tikte de bal ditmaal uit de kruising. Een andere vrije trap van Chavez op de rand van het strafschopgebied strandde in de muur.

Weer afgekeurd

Vier minuten voor tijd ontplofte het Lusail Stadion, met ruim 88.000 toeschouwers het grootste van dit WK. Uriel Antuna leek te scoren voor Mexico, maar ook deze treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de slotminuten viel Mexico met man en macht aan, maar zonder enige organisatie. Pogingen van Lozano en Kevin Álvarez waren zonder succes. De ploeg gaf op jacht naar de bevrijdende treffer zoveel ruimte weg, dat Saudi-Arabië diep in blessuretijd profiteerde. Salem Al Dawsari schoot de 2-1 binnen.