Verenigde Staten verslaan Iran en zijn volgende tegenstander Oranje op WK

De Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Dankzij een 1-0 zege op Iran eindigt de VS op de tweede plaats in groep B achter poulewinnaar Engeland.

De ploeg van bondscoach Gregg Berhalter is daarmee de volgende tegenstander van het Nederlands elftal, zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd.

Iran tegen de Verenigde Staten: een politiek beladen affiche op het WK voetbal. En sportief gezien stond er ook veel op het spel dinsdagavond in Doha. De winnaar van het duel plaatste zich voor de achtste finales, de verliezer was uitgeschakeld.

Op de tribunes was er desondanks van vijandigheid tussen Iraanse en Amerikaanse supporters weinig sprake. Fans schudden elkaar vrolijk de hand en gingen samen op de foto.

Iraanse en Amerikaanse fans op de tribune

Zij zagen dat de Iraanse spelers het volkslied net als voor het tweede groepsduel mompelend meezongen, zeker niet uit volle borst.

Voorafgaand aan de eerste wedstrijd van Iran dit WK hielden de spelers nog demonstratief hun lippen stijf op elkaar, vermoedelijk uit protest tegen de situatie in hun land. Naar verluidt is er vervolgens veel druk uitgeoefend door de Iraanse autoriteiten.

Eerste kansen voor VS

Voetballend waren Iran en de VS aan elkaar gewaagd in de beginfase. Het spel golfde op en neer, maar de eerste mogelijkheden waren voor de Amerikanen. Na de eerste aardige aanval schoot Yunus Musah hoog over, even later is er een afstandsschot van Christian Pulisic dat in de armen van keeper Alireza Beiranvand eindigt.

Ook rechtsback Sergiño Dest liet zich aanvallend gelden. De voormalig Ajax-speler stoomde op aan de rechterkant en leverde een voorzet af. Doelman Beiranvand kon de bal nog net wegtikken en voorkwam daarmee een grote kans voor de Verenigde Staten.

Verrassend was het dan ook niet dat de VS nog voor rust op voorsprong kwam. Op een voorzet van Dest schoot Christian Pulisic raak. Iran had geen antwoord op het spel van de Amerikanen en mocht van geluk spreken dat het bij één doelpunt bleef in de eerste 45 minuten van de wedstrijd.

Pulisic was bij zijn doelpunt hard in aanraking gekomen met de Iraanse doelman en moest in de rust gewisseld worden. Iran begon met twee nieuwe spelers aan de tweede helft en probeerde een doelpunt te forceren.

Iran zoekt gelijkmaker

De VS werd bij vlagen teruggedrongen op eigen helft. De zoektocht naar een doelpunt van Iran zorgde voor een grote kans voor Saman Ghoddos, een van de invallers. Doelman Matt Turner kon redding brengen.

Ghoddos kreeg even later een nieuwe mogelijkheid om zijn land op gelijke hoogte te schieten. Dit keer vloog zijn inzet echter net langs de verkeerde kant van de paal.

In de slotfase was de VS vooral nog aan het verdedigen. Iran ging steeds aanvallender spelen. Een gelijkspel was voor de Iraniërs genoeg geweest voor het bereiken van de volgende ronde. Ali Karimi en Mehdi Taremi waren nog wel heel dicht bij een heldenrol, maar zij konden het doelman Turner net niet lastig genoeg maken.

De Amerikanen hielden stand en verzekerden zich op die manier, net als bij hun vorige twee WK-deelnames in 2010 en 2014, van de knock-outfase.