Er is een groot tekort aan studentenwoningen in Nederland
NOS Nieuws

Kamer wil stop werving internationale studenten, 'geen advertenties meer'

De Tweede Kamer wil dat universiteiten en hogescholen stoppen met het actief werven van studenten uit het buitenland. De groei (dit studiejaar 11.500 studenten) leidt tot grote problemen; er zijn te weinig studentenwoningen en de collegezalen raken overvol.

De Kamer hoopt met het wervingsverbod in ieder geval de toestroom te temperen. 40 procent van de eerstejaars (42.000 studenten) komt niet uit Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tentjes

"Er is gewoon veel te weinig capaciteit", zegt SP-Kamerlid Kwint. Samen met regeringspartij CDA vraagt hij minister Dijkgraaf van Onderwijs om snel actie te ondernemen. "Die internationale studenten kunnen er niets aan doen, maar ze moeten de eerste maanden in tentjes slapen of betalen veel huur", zegt Kwint.

In de Tweede Kamer wordt al langer gepraat over het indammen van de toestroom en minister Dijkgraaf komt in februari met een plan, zo heeft hij beloofd.

Kijk hier naar een filmpje van NOSop3 die uitlegt wat het probleem is:

Leuk, internationale studenten. Maar er is een probleem.

De Kamer vindt dat te lang duren en eist dat er in ieder geval een einde komt aan die "actieve werving", zodat ook studenten die van plan zijn in het voorjaar te komen al worden ontmoedigd. Het gaat dan om advertenties plaatsen en de aanwezigheid van Nederlandse universiteiten op allerlei internationale studentenbeurzen.

Aanwas

Universiteiten en hogescholen krijgen per student betaald en hoe meer studenten ze binnenkrijgen, hoe hoger de rijksbijdrage. Al jaren geleden zijn deze onderwijsinstellingen begonnen met het werven van studenten in het buitenland. In Nederland studeren studenten uit ongeveer 168 landen.

Inmiddels vinden ook universiteiten de toestroom te groot. In juli hebben verschillende universiteiten internationale studenten al opgeroepen om niet naar Nederland te komen als ze geen kamer gevonden hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl