NOS NieuwsAangepast

Gezondheidsraad: score van groen tot rood kan helpen bij gezonder dieet

De Nutriscore, die met label A, B, C, D of E aangeeft hoe gezond een bepaald product is, kan nuttig zijn bij het aanmoedigen van een gezonder voedingspatroon. Wel is er nog ruimte voor verbetering van het logo. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het logo dat op de voorkant van voedselverpakkingen staat, geeft met een letter en kleur aan hoe een product 'scoort' qua voedingswaarden die het bevat, zoals de hoeveelheden zout, suiker, vezels en eiwitten. Zo krijgen sauzen, snoepgoed en bepaald broodbeleg een rode score. De groene score gaat naar fruit, groente en peulvruchten. Op die manier kunnen consumenten producten binnen een bepaalde productgroep (zoals zuivel of ontbijtgranen) met elkaar vergelijken.

De Nutriscore volgt uit een algoritme dat is samengesteld door een groep internationale wetenschappers. De Gezondheidsraad heeft dit algoritme en het logo dat eruit voortkomt nu tegen het licht gehouden, om te bepalen of het aansluit op andere voedingsrichtlijnen die in Nederland gelden, zoals de Schijf van 5.

De rode scores lijken momenteel aan te sluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Het gaat vooral nog fout bij de groene scores, concludeert de Gezondheidsraad. Zo krijgen witte- en volkoren graanproducten zoals pasta nu nog dezelfde Nutriscores. De Nederlandse voedingsrichtlijnen raden juist aan om voor de vezelrijke varianten te kiezen.

Nuttige toevoeging

Ook de Nutriscores op ingeblikte groente en fruit kunnen beter, adviseert de raad. Blikgroenten en -peulvruchten die de score B (lichtgroen) krijgen, bevatten wat de raad betreft te veel zout voor die score. Ingeblikt fruit krijgt nu nog de score A, ook als er veel suiker aan is toegevoegd.

De Gezondheidsraad noemt de Nutriscore daarom "niet perfect". Toch is de conclusie dat het een nuttige toevoeging kan zijn aan bestaande voedingsvoorlichting zoals de Schijf van Vijf. Dit geldt met name voor mensen die nog onvoldoende door de huidige voorlichting worden bereikt. De raad adviseert ook om te onderzoeken of de score er daadwerkelijk voor zorgt dat mensen gezondere keuzes maken in de supermarkt.

Het is nu aan het ministerie van VWS om te bepalen wat het met het advies van de raad over de Nutriscore doet, en of en wanneer het logo in Nederland officieel wordt ingevoerd.

Btw over groente en fruit

Diëtist en leefstijlcoach Jolande van Teeffelen denkt dat de Nutriscore kan helpen bij het stimuleren van een gezonder voedingspatroon. Maar om dat doel te bereiken is een logo alleen niet genoeg. Zo raadt ze ook aan om de btw te schrappen op gezonde producten, zoals groente en fruit, en de btw te verhogen voor ongezond eten, "zodat je ook op basis van financiën de juiste prikkels krijgt".

Plannen om voedselkeuzes via btw te beïnvloeden, liggen er ook. Kabinet Rutte III verhoogde de btw over groente en fruit in 2019 van 6 naar 9 procent, in 2022 besloot Rutte IV dit weer te willen verlagen. Ook staat in het regeerakkoord dat de btw op frisdrank moet worden verhoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl