Kroaten repareren razendsnelle achterstand en schakelen Canada uit op WK

Kroatië heeft bij het WK in Qatar in een levendige wedstrijd met 4-1 gewonnen van Canada. Dat betekent dat de Canadezen zijn uitgeschakeld. Kroatië heeft in groep F net als Marokko nu vier punten na twee wedstrijden.

Voor België betekent dit dat een overwinning op Kroatië op de laatste speeldag in poule F vrijwel zeker de enige mogelijkheid is om nog door te gaan naar de volgende ronde. Alleen als Marokko met ruime cijfers verliest van Canada is een gelijkspel voor de Belgen voldoende.

In tegenstelling tot veel andere WK-wedstrijden was de nul snel van het scorebord bij Kroatië-Canada. Al na een minuut spelen scoorde Alphonso Davies met het hoofd na een puike voorzet van Tajon Buchanan.

Primeur voor Canada

Het betekende de allereerste Canadese goal op een WK ooit. Davies was de schlemiel van de eerste wedstrijd tegen België omdat hij een strafschop miste, maar nu was de speler van Bayern München wel succesvol.

Davies viert zijn treffer.

Kroatië maakte met een vloeiende aanval na 26 minuten een schitterende goal, maar bij de eerste dieptepass stond Marko Livaja buitenspel en dus was het koelbloedige afronden van Andrej Kramaric voor niets. Het onderstreepte wel het voetballend vermogen van de Kroaten, die telkens loerden op momenten om door de defensie van Canada te snijden.

Tien minuten later lukte dat opnieuw, maar Livaja kon een door Luka Modric opgezette aanval niet bekronen met de gelijkmaker. Enkele seconden later lukte dat Kramaric wel. De spits van Hoffenheim schoof op aangeven van Ivan Perisic beheerst langs doelman Milan Borjan: 1-1.

Canada overlopen

Na de 1-1 stormde de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic door. Op aangeven van Josip Juranovic scoorde Livaja kort voor rust met een bekeken schuiver van afstand. De schade had nog groter kunnen zijn voor de Canadezen, die in het tweede deel van de eerste helft werden overlopen, maar de sterk gestarte Noord-Amerikanen haalden met 2-1 de rust.

Bekijk hier de doelpunten van Kroatië tegen Canada:

Na rust startte Canada opnieuw furieus, maar verder dan vlammende schoten van Jonathan David en invaller Jonathan Osorio kwam het niet. De Kroaten bleven levensgevaarlijk op de counter en leken op weg naar nog een treffer. Kramaric zag een inzet in de 54ste minuut echter van dichtbij gekeerd worden door Borjan.

Het duurde tot twintig minuten voor tijd voor de Kroaten de wedstrijd definitief in het slot gooiden. Kramaric passeerde met zijn tweede goal van de wedstrijd Borjan opnieuw.

Jubileum Hutchinson

De derde tegentreffer was ook het moment voor de Canadese bondscoach John Herdman om jubilaris Atiba Hutchinson naar de kant te halen. De voormalige middenvelder van PSV speelde zijn honderdste interland.

De Kroaten hadden na de 3-1 nog flink wat kansen nodig om ook hun vierde goal te maken. Invaller Lovro Majer kreeg de bal van een andere invaller, Mislav Orsic, en knalde hard tegen de touwen.