NOS Voetbal

België opent WK met zege, ondanks matige wedstrijd tegen Canada

Als het EK van 2020 al een van de laatste kansen was voor de gouden generatie aan Belgische voetballers, dan is het WK in Qatar dat zeker. Met Canada kregen de Rode Duivels op papier een eenvoudige opponent om het toernooi mee te beginnen, maar in de praktijk ging het allesbehalve eenvoudig: 1-0 winst.

België kan niet langer met een heel elftal aan sterren op de proppen komen - Romelu Lukaku is geblesseerd, Vincent Kompany en Thomas Vermaelen gestopt en Dries Mertens gepasseerd - maar met namen als Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Eden Hazard in de basis mag een groep met Marokko, Kroatië en Canada toch geen problemen opleveren.

Wellicht was het die gedachtegang die ervoor zorgde dat België wat aarzelend begon tegen de Canadezen, die in de Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatiezone toch landen als Mexico en de VS achter zich hadden gelaten.

Courtois stopt penalty

Canada, dat pas aan zijn tweede WK begon, kwam beter uit de startblokken. Een schot na tien minuten kwam pardoes tegen de arm van Yannick Carrasco; de VAR kon niet anders dan de arbiter op een strafschop wijzen. De buitenkans bleek echter niet aan Alphonso Davies besteed, die zijn inzet gekeerd zag worden door Thibaut Courtois.

Op de tribune wees Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, FIFA-baas Gianni Infantino op de OneLove-band.

Die tegenvaller verlamde de Canadazen niet. Ze bleven België opjagen, creëerden kansen, maar speelden die niet goed uit. In hun enthousiasme gaven ze wel ruimte weg en kort voor de rust profiteerden de ervaren Belgen daarvan.

Toby Alderweireld legde de bal achter de verdediging en Michy Batshuayi schoot binnen. De Canadese aanvalsdrift hield na rust nog enige tijd aan en de Belgische defensie rammelde aan alle kanten.

Bekijk hieronder de goal van Batshuayi, de gestopte penalty van Courtois en een interview met Courtois na afloop.

De gelijkmaker, die gezien de 22 schoten op doel zeker niet onverdiend geweest zou zijn, viel echter niet.

Toen de krachten langzaam begonnen weg te vloeien bij de Canadezen en hun spel minder flitsend werd, werden de Belgen steeds dreigender. Batshuayi wachtte te veel af en liet een flinke kans liggen.

De vermoeide Noord-Amerikanen wisten er toch een slotoffensief uit te persen en Alistair Johnston kreeg een goede kans, maar Courtois pakte zijn kopbal. De dappere Canadezen bleven tot de laatste minuut strijden, maar werden niet beloond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl