Geen Benzema? Oude rot Giroud schiet Fransen langs Australië en evenaart Henry

Frankrijk is het WK na een voorbereiding vol tegenspoed begonnen met een zege op Australië. Een vroege tegengoal werd door de Fransen nog voor rust weggepoetst.

Het duel eindigde in 4-1, mede dankzij twee goals van Olivier Giroud (36), die nu samen met Thierry Henry de Franse topscorer aller tijden is.

Geen Paul Pogba, geen N'Golo Kanté en ook geen Karim Benzema. De Franse bondscoach Didier Deschamps kende bepaald geen zorgeloze aanloop naar het WK in Qatar, waar hij met Les Bleus de in 2018 behaalde wereldtitel verdedigt. De ene blessure volgde de andere op.

Een goede start tegen Australië was meer dan welkom.

Oud-Spartaan scoort

Maar dat pakte aanvankelijk dus anders uit. Binnen tien minuten volgde een dubbele dreun voor de Fransen. Na een soepele aanval over veel schijven, brak Mathew Leckie door over rechts. Hij gaf vervolgens perfect voor op oud-Spartaan Craig Goodwin, die de bal hard in het dak van het doel schoot.

Tot overmaat van ramp raakte Lucas Hernández in de aanloop naar die goal geblesseerd. Hij kon niet verder en werd vervangen door zijn broertje Theo Hernández.

Craig Goodwin heeft Australië vroeg op 1-0 geschoten tegen Frankrijk.

Frankrijk probeerde zich daarop te herpakken, maar kansen creëren bleek tegen Australië geen eenvoudige opgave. Sterker nog: een minuut na de openingstreffer van Goodwin joeg de Australische middenvelder Mitchell Duke de bal van enorme afstand bijna in de kruising.

De gelijkmaker kwam kort daarna uit de lucht gevallen. Invaller Hernández zag een paar meter ruimte tussen de centrale verdedigers van Australië en slingerde de bal met veel gevoel voor. Middenvelder Adrien Rabiot kopte onberispelijk binnen.

Het gaf Frankrijk vertrouwen, terwijl het spelpeil bij Australië snel daalde. De ploeg van Graham Arnold raakte de bal steeds sneller kwijt. Dat kostte in de 33ste minuut een tegendoelpunt. Olivier Giroud, de ervaren vervanger van Benzema, strafte op aangeven van Rabiot onnodig balverlies op eigen helft af.

Frankrijk domineert

Daarmee leek het verzet van Australië gebroken. In de laatste tien minuten van de eerste helft voetbalde Frankrijk meerdere malen eenvoudig door de defensie. Giroud had de 3-1 op zijn schoen, maar schoot van dichtbij hoog over. Antoine Griezmann schoot net naast en Kylian Mbappé miste een niet te missen kans.

Olivier Giroud viert zijn feestje met Ousmane Dembélé na de 2-1 tegen Australië.

Uit het niets kreeg Australië voor rust nog een goede mogelijkheid, maar een kopbal van Jackson Irvine kwam op de paal.

Na rust bleef Frankrijk aandringen. Het leverde een reeks van kleine en grotere kansen op. Vooral Giroud (mooie omhaal) en Mbappé (schot van dichtbij) kwamen dichtbij de derde Franse goal. Een paar minuten daarna werd een inzet van Griezmann van de lijn gehaald.

Een doelpunt kon simpelweg niet uitblijven en in de 67ste minuut was het dan ook raak. Mbappé kopte een knappe, indraaiende voorzet van Ousmane Dembele achter de kansloze doelman Mathew Ryan.

De stand in groep D

Mbappé was nog maar net uitgejuicht, toen hij aan de linkerkant van de zestienmeter doorbrak en voorgaf op Giroud. Die kopte binnen en kroonde zich met zijn tweede goal van de avond tot gedeelde topscorer aller tijden van Frankrijk. Giroud en Henry maakten 51 interlandtreffers. Kort voor tijd werd Giroud gewisseld en liep hij met een brede glimlach van het veld.

Door de 4-1 zege staat Frankrijk bovenaan in poule D. Eerder op de dag speelden Denemarken en Tunesië in die groep doelpuntloos gelijk.