Europese Commissie: Nederland geeft te veel uit in tijden van forse inflatie
De Nederlandse begroting voldoet niet aan de Europese regels. De Europese Commissie vindt het onverstandig dat het kabinet miljarden uitgeeft in tijden van hoge inflatie. Nederland moet zorgen dat de begroting van 2023 in lijn is met de Europese afspraken.
Volgens de Commissie wordt de almaar uitdijende begroting van Nederland niet veroorzaakt door de tijdelijke extra uitgaven om huishoudens en bedrijven te steunen in de energiecrisis. Ook de extra kosten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen hebben er volgens de Commissie niks mee te maken.
Wel krijgt Nederland de raad om de steunmaatregelen alleen nog te verlengen voor kwetsbare huishoudens. Als ze voor iedereen blijven gelden zal dit tot nog verdere toename van de overheidsuitgaven leiden. Minister Kaag liet gisteren in de najaarsnota weten dat ze om die reden op zoek gaat naar extra miljarden.
Aftrek hypotheekrente
Elk jaar kijkt de Commissie naar de begrotingen van alle 27 EU-landen. Er wordt nagegaan of ze zich houden aan de Europese begrotingsregels en op welke gebieden lidstaten hun beleid kunnen verbeteren.
Nederland wordt niet vaak op de vingers getikt, maar er is al wel jaren kritiek op de hypotheekrente-aftrekregeling. Daardoor worden Nederlanders al tientallen jaren gestimuleerd om huizen te kopen en zich in de schulden te steken. Ook drijft de regeling de huizenprijzen op. Volgens de Commissie heeft Nederland hier tot dusver te weinig aan gedaan.
De kritiek van de Commissie heeft geen rechtstreekse gevolgen. Het is vooral een dringende oproep om het huishoudboekje beter op orde te hebben. De meeste EU-landen worstelen op dit moment met hun begroting.