President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
NOS NieuwsAangepast

Langstzittende president ter wereld wil nog langer blijven zitten

De langstzittende president ter wereld, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal-Guinea, mikt vandaag op nóg een termijn als president. Obiang is inmiddels 43 jaar de baas in het Midden-Afrikaanse land en wordt naar verwachting vandaag herkozen.

Op papier is het een normale stembusgang, met oppositiepartijen en oppositiekandidaten. Maar veertien oppositiepartijen hebben een verbond gesloten met het autoritaire regime van Obiang. Slechts twee kandidaten durven oppositie te voeren.

Een van hen, Andres Esono, zegt dat zijn partij de hele dag door klachten krijgt over de gang van zaken. Veel stemmers zeggen volgens Esono dat ze hun stem in het openbaar moeten uitbrengen, in plaats van in het geheim. "Dit is grootschalige fraude", zei Esono tegen journalisten. "Nog erger dan bij vorige keren."

Intimidatie en corruptie

Het autoritaire regime van de 80-jarige Obiang wordt beschuldigd van intimidatie, mishandelingen en corruptie. In de straten van de hoofdstad Malabo is het hoofd van Obiang overal te zien, terwijl er maar weinig affiches van de oppositie in de stad hangen.

De president riep zijn aanhangers afgelopen week op een verkiezingsbijeenkomst op vooral vóór hem te stemmen, want anders zou er veel onzekerheid komen. "Sommigen zeggen dat er verandering moet komen. Maar we weten niet of zij die verandering willen voor het volk, of juist dat ze een catastrofale situatie willen die kan leiden tot een ongecontroleerde situatie."

Een verkiezingsbord in de hoofdstad Mbasogo

Equatoriaal-Guinea is een land met zo'n 1,4 miljoen inwoners. Het is rijk aan olie- en gasvoorraden, maar de bevolking profiteert nauwelijks van de opbrengsten. De kloof tussen arm en rijk is enorm. Veel mensen leven in bittere armoede, terwijl de familie zich verrijkt.

De vicepresident en de zoon van Obiang, Teodorin, is in Frankrijk veroordeeld vanwege witwassen en verduistering. Vastgoed in Frankrijk ter waarde van tientallen miljoenen euro's werd door de Fransen in beslag genomen. In 2019 werden in Zwitserland tientallen peperdure auto's die van Teodorin waren geveild.

Coup

De huidige president kwam in 1979 aan de macht, toen hij een coup pleegde. Dat was ruim tien jaar na de onafhankelijkheid van Spanje. De eerste jaren was er een junta, daarna werden er verkiezingen gehouden.

Maar de uitslag vertoont gelijkenissen met die van landen als Noord-Korea: in 1989 kreeg Obiang 99 procent van de stemmen. In 2016 kreeg hij nog de 'minste' stemmen: 93,7 procent.

Een stembureau in Malabo

Volgens critici heeft Obiang een ongekend corrupt systeem opgebouwd, waardoor gewone mensen de kans om aan de armoede te ontsnappen wordt ontnomen. Een vrije mening bestaat in het land niet en alle tv- en radiozenders zijn in handen van het regime of hebben er banden mee.

Opsporen in het buitenland

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het regime van intimidatie op ongekende schaal. Dat gaat zelfs zo ver dat tegenstanders van het regime in het buitenland worden opgespoord, gedwongen worden teruggestuurd naar het land en vervolgens ter dood worden veroordeeld.

In september nog vielen veiligheidstroepen een kantoor binnen van een oppositiepartij, de enige met een zetel in het parlement, en arresteerde zeker honderd leden. De president en zijn zoon vinden dat ze niets verkeerds doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl