Een Koenigsegg One:1 (2015), een Ferrari LaFerrari (2015) en een Bugatti Veyron EB 16.4 Coupe (2010) bij de veiling
NOS Nieuws

'Superstar Collection' onder de hamer: van Maserati tot Lamborghini

In Zwitserland gaan vandaag 25 peperdure auto's onder de hamer. De auto's waren van vice-president Teodorín Nguema Obiang van Equatoriaal-Guinea, maar werden in 2016 door Zwitserland in beslag genomen op verdenking van witwassen.

Onder de auto's zijn zeven Ferrari's, drie Lamborghini's, vijf Bentleys, een Maserati en een McLaren. De duurste auto's zijn een Lamborghini Veneno Roadster, die tussen de 4,8 en 5,7 miljoen euro moet opbrengen, en een gele LaFerrari Coupé, die door veilinghuis Bonhams geschat wordt op tussen de 2,4 en 2,6 miljoen euro.

In totaal wordt een opbrengst van zeker 17 miljoen euro verwacht. Het geld wordt door de Zwitsers gebruikt om hulpprogramma's voor Equatoriaal-Guinea op te zetten, waar Obiang nog steeds vice-president is.

Witwassen

De Zwitserse justitie nam de dure auto's in 2016 in beslag bij een onderzoek naar witwaspraktijken en misbruik van publiek geld. Bij dat onderzoek kreeg Zwitserland hulp van onder meer de Verenigde Staten, de Kaaimaneilanden, Frankrijk, Monaco, Denemarken en Nederland.

 • Reuters
  Een Lamborghini Veneno Roadster
 • AFP
  De Lamborghini Veneto Roadster van de achterkant
 • Reuters
  Een Ferrari Enzo uit 2003
 • Reuters
  De Ferrari LaFerrari (2015) en een Bugatti Veyron EB 16.4 Coupe (2010)
 • AFP
  Een Aston Martin One-77 Coupe

De Zwitserse justitie en de vice-president van Equatoriaal-Guinea hebben een overeenkomst bereikt. Zwitserland heeft de aanklacht wegens witwassen laten vallen, in ruil voor een geldbedrag van een miljoen euro voor de kosten van het witwasonderzoek. Ook legt de vice-president zich erbij neer dat hij de auto's niet terugkrijgt.

Het veilinghuis heeft de collectie aangeprezen als de "Superstar Collection". Een woordvoerder zegt tegen persbureau AFP dat er interesse is vanuit Europa, de VS, het Midden-Oosten en het Verre Oosten.

Corrupt

De regering van Equatoriaal-Guinea wordt door mensenrechtengroeperingen beschouwd als een van de meest corrupte regeringen ter wereld. Op papier heeft het land met 1,2 miljoen inwoners een voor Afrikaanse begrippen behoorlijke begroting dankzij de olie-inkomsten. 76 procent leeft echter in armoede.

Vice-president Obiang houdt er een zeer luxe levensstijl op na, zo is te zien op foto's op zijn Instagram-pagina. Eerder werd hij door Frankrijk veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voorwaardelijk vanwege corruptie. Hij werd ervan verdacht meer dan duizend keer zijn officiële jaarsalaris te hebben uitgegeven aan de koop van een luxe woning en andere goederen.

Vorig jaar nam Brazilië voor 16 miljoen euro aan dure horloges in beslag. Die waren gegraveerd met de initialen van Obiang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl