De politie houdt een wapencontrole in Amsterdam
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Amsterdam stopt met preventief fouilleren na onbevoegde controles

Amsterdam stopt per direct met een proef met preventief fouilleren in de stad, omdat er in november "enkele onbevoegde wapencontroles" zijn uitgevoerd. Dat meldt de driehoek (burgemeester Halsema, de hoofdofficier van justitie en politiechef). De controles werden gehouden buiten de aangewezen veiligheidsrisicogebieden.

In september zijn er vijf gebieden aangewezen waar de politie preventief mocht fouilleren. Het ging om gebieden in de stadsdelen Noord, Zuid, Zuidoost en Nieuw-West. Tussen oktober en december zouden er 25 controles plaatsvinden.

Net als vorig jaar, toen er ook voor een paar maanden preventief werd gefouilleerd, gaat het om een proef om te kijken of het middel permanent ingezet kan worden. Over het experiment is veel discussie geweest, vooral om het risico op etnisch profileren door de politie.

Onbevoegde controle in jongerencentrum

Een aantal van de controles is buiten de aangewezen gebieden gehouden en was daardoor onbevoegd, meldt NH Nieuws/AT5. "Eén van deze controles heeft buiten het veiligheidsrisicogebied in een jongerencentrum plaatsgevonden", schrijft Halsema namens de driehoek in een brief aan de gemeenteraad.

Ook zijn er mensen gefouilleerd in publieke gebouwen binnen de gebieden. "Dit past wel binnen de wettelijke kaders, maar door fouilleren in gebouwen is wel anders gehandeld dan de driehoek had afgesproken." De afspraak was dat de politie in veiligheidsrisicogebieden niet in gebouwen zou fouilleren.

Onderzoek en excuses

De driehoek heeft niet alleen besloten om de controles die nog zouden volgen op te schorten, maar ook om onderzoek te laten doen naar de onbevoegde controles.

In de brief schrijft Halsema dat de politie zijn excuses heeft aangeboden aan de betrokkenen en het jongerencentrum. "De excuses zijn goed ontvangen." Ook Halsema zelf is langs geweest bij de organisatie, ze wil niet zeggen welke dat is. "De jongeren zijn geschrokken van de wapencontrole, maar willen ook samen met de organisatie en de partners in de buurt vooruitkijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl