NOS Nieuws

7 jaar cel voor fatale mishandeling op Mallorca, anderen zwaarder gestraft dan geëist

Sanil B. is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor de fatale mishandeling op Mallorca vorig jaar. Volgens de rechtbank was er ten minste één andere dader betrokken bij de doodslag op Carlo Heuvelman, maar kon niet overtuigend worden vastgesteld wie dit was. Daarom werden Mees T. en Hein B. hiervan vrijgesproken. Wel kregen zij beiden dertig maanden gevangenisstraf voor ander uitgaansgeweld die nacht.

Andere verdachten die betrokken waren bij de vechtpartijen op het vakantie-eiland kregen straffen variërend van een taakstraf tot gevangenisstraffen tussen de twaalf en dertig maanden. Deze straffen zijn fors hoger dan het OM had geëist.

"Het signaal naar verdachten en anderen moet zijn: dit soort zinloos en extreem groepsgeweld wordt zwaar gestraft", zei de rechter bij de uitspraak. Een negende verdachte, Martijn T., werd vrijgesproken.

Rechter legt celstraf op voor fatale mishandeling op Mallorca

De advocaat van de slachtoffers liet weten dat de hoogte van de straffen voor de ouders van Heuvelman niet uitmaakt. "Hoog, laag, ze krijgen hun zoon er niet mee terug." Ook zei hij dat de ouders antwoorden wilden "en voor een groot deel hebben ze die vandaag gekregen".

Wel betreurde hij het dat niet achterhaald kon worden wie nog meer betrokken was bij de doodslag op Heuvelman. "Dat voelt alsof ze beloond worden voor hun zwijgen."

Peter Plasman, advocaat van Sanil B., sprak na afloop van de zitting ook van een "teleurstellende uitspraak". Plasman voerde aan dat B. veel feiten zou hebben erkend. "Hij wist dat hij straf zou krijgen. Maar het is teleurstellend dat de rechtbank op basis van twee in mijn ogen aanvechtbare bewijsmiddelen is gekomen tot doodslag van Carlo Heuvelman."

Dna op schoen

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar zomer op Mallorca mishandeld door een groep jonge mannen uit Hilversum. Hij raakte in coma en overleed enkele dagen na de mishandeling.

De rechtbank oordeelde dat Heuvelman is overleden doordat hij tegen zijn hoofd is getrapt, waaraan Sanil B. heeft meegedaan. Bewijs daarvoor was dna van Heuvelman dat op zijn schoen was achtergebleven. De rechter besloot tot een gevangenisstraf van zeven jaar in plaats van tien jaar zoals het OM had geëist, vanwege de "zeer jonge leeftijd" van Sanil B. en zijn tot nu blanco strafblad.

De rechter sprak in zijn vonnis ook over theorieën die in de media 'het geheim van Mallorca' worden genoemd, de vraag of betrokkenen meer weten over de dood van Heuvelman dan zij vertellen. Hij benadrukte dat bij de strafbepaling alleen is meegewogen wat er daadwerkelijk kon worden bewezen.

Geweld door allemaal

Het OM eiste vorige maand tien jaar gevangenisstraf tegen Sanil B. en acht jaar tegen Mees T. en Hein B. Zij zouden bewust hebben ingeschopt op Heuvelman. Tegen de vijf andere verdachten werden de lagere straffen geëist, een zesde verdachte kon volgens het OM worden vrijgesproken.

De rechtbank rekende het de verdachten echter zwaar aan dat zij bleven meedoen aan het geweld. "Mensen moeten veilig kunnen uitgaan, en dan ook weer veilig kunnen thuiskomen", sprak de rechter. "Dat geldt ook in het buitenland. Want natuurlijk wordt er gedronken, en dan ontstaat er soms gedoe. Maar juist dan zou iedereen zich moeten inhouden en niet overgaan tot geweld."

Uit getuigenverklaringen blijkt dat de slachtoffers uit Waddinxveen bij de fatale mishandeling van Heuvelman "niet veel hadden gedaan, en vooral klappen hebben gekregen", aldus de rechtbank. Alle verdachten hebben volgens de rechtbank bijgedragen aan het geweld tegen alle slachtoffers, dus ook tegen Heuvelman.

Niet op beeld

De rechter was voor zijn oordeel onder andere aangewezen op verklaringen van getuigen. Tijdens het proces bleek namelijk dat er veel videobeelden zijn van de verschillende vechtpartijen voorafgaand aan de aanval op Heuvelman, maar dat de fatale mishandeling niet was vastgelegd.

Sanil B. hield tijdens het proces vol dat hij Heuvelman "nooit op de grond heeft zien liggen" en dat hij niet wist wie hem had geschopt. Ook de andere verdachten gaven gedurende de hele rechtszaak geen opening van zaken over de gebeurtenissen in de nacht van 13 op 14 juli. Aan een oproep van de vader van Heuvelman om duidelijkheid te geven, gaf niemand gehoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl