NOS NieuwsAangepast

Tot 10 jaar cel geëist tegen verdachten fatale mishandeling Mallorca

In de zaak van de fatale mishandeling op Mallorca van Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen heeft het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen de hoofdverdachte. Tegen de twee andere hoofdverdachten is acht jaar cel geëist.

De hoogste straf wordt geëist tegen Sanil B,. die bij alle geweldsincidenten in de bewuste nacht betrokken zou zijn geweest en volgens het OM een van de grootste agressors was. De twee andere hoofdverdachten, Mees T. en Hein B., hebben samen met Sanil B. bewust ingeschopt op Heuvelman, stelt het OM.

Tegen vijf andere verdachten eist het OM een lagere straf, variërend van anderhalf jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk, tot werkstraffen. De negende en laatste verdachte kan worden vrijgesproken, zegt het OM. De rechtbank doet op 18 november uitspraak.

Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat ze geen opening van zaken hebben gegeven. Ondanks onder meer een oproep van de vader van Heuvelman om duidelijkheid te geven, vertelden ze niet wie wat had gedaan. Zo hield Sanil B. vol dat hij Heuvelman "nooit op de grond heeft zien liggen" en dat hij niet wist wie hem had geschopt. Ook de andere verdachten zwijgen over wat niet op beeld is vastgelegd. Dat draagt bij aan de hoogte van de strafeis, zegt het OM.

Sanil B. zei na afloop van de zitting dat hij erg is geschrokken van de eis van tien jaar cel, "helemaal omdat het gaat om iets wat ik niet heb gedaan".

Het slachtoffer kwam om het leven na een vechtpartij in de nacht van 13 op 14 juli vorig jaar. Hij raakte in coma nadat hij verschillende malen tegen zijn hoofd was geschopt en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis. De verdachten uit Hilversum, de meeste waren net 18, waren op vakantie op Mallorca en verbleven in een villa.

Leven uit hem getrapt

Het OM concludeert dat Heuvelman op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was en dat het leven "in luttele seconden uit hem werd getrapt". Hij werd geslagen, viel daardoor op de grond en werd daarna tegen zijn bovenlichaam en hoofd geschopt, bleek uit de verklaringen van getuigen die geen deel uitmaakten van de groep verdachten of de vriendengroep van Heuvelman.

Ook de vrienden met wie hij vakantie vierde, werden geschopt en geslagen en liepen verwondingen op. Er was volgens de officier van justitie geen sprake van noodweer, het was eenrichtingsverkeer. De slachtoffers werden overvallen door "een explosie van geweld" en gebruikten nauwelijks geweld terug, zei de officier.

Tijdens het proces bleek dat er veel videobeelden zijn van de verschillende vechtpartijen voorafgaand aan de aanval op Heuvelman, maar niet van de mishandeling van Heuvelman zelf. Daarvoor moet het OM afgaan op verklaringen van getuigen. Daaruit blijkt dat er voldoende bewijs is voor de betrokkenheid van de verdachten bij het incident en dat drie van hen als hoofdverdachten moeten worden gezien, zegt het OM.

Ongebreidelde agressie

"Het enige wat van belang was voor de verdachten was de euforie 'dat ze het toch maar goed hadden gedaan'. Hard trappen is een uitermate consistente handeling geweest", aldus de officier van justitie. "Uitschakelen was de enige drijfveer voor hun ongebreidelde agressie."

De verdachten hadden kunnen weten dat schoppen tegen iemands hoofd zou kunnen leiden tot de dood, gezien eerdere gevallen van geweld, zegt het OM. Twee vrienden van Heuvelman werden ook tegen de grond geslagen en getrapt. "Hun had hetzelfde kunnen overkomen."

Volgens het OM is het bewijs overtuigend genoeg door de combinatie van getuigenverklaringen, camerabeelden en chatgesprekken die de verdachten onderling of met familieleden hebben gevoerd. Ook is het dna van Carlo Heuvelman aangetroffen op een schoen van Sanil B.

'In het echt'

De verdachten kwamen vandaag niet aan het woord. In eerdere zittingen hebben enkele van hen uitgebreid over zichzelf verteld. Ze probeerden een beeld te schetsen van hoe ze echt zijn, in tegenstelling tot hun gedrag op Mallorca.

Hoofdverdachte Sanil B. is terwijl de zaak liep rechten gaan studeren en zegt dat hij rechtspsycholoog wil worden. Mees T. zegt dat hij ADHD heeft en soms wat impulsief reageert, maar dat hij daarvoor medicijnen wil. Hein B. volgt een ontwerpopleiding. Hij vindt dat hij niet past in het beeld van een gevangene, door de manier waarop hij praat en door hoe hij eruitziet.

Tijdens het proces droegen de verdachten nette kleren en zagen ze er verzorgd uit. De rechter benoemde tijdens het proces dat hun gedrag in de rechtbank moeilijk te rijmen viel met het geweld op Mallorca waarvoor ze terechtstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl