‘Stabiliteit Twitter in gevaar’ na opstappen honderden medewerkers
Honderden medewerkers zijn bij Twitter opgestapt na een ultimatum van eigenaar Elon Musk, melden techsite The Verge en The New York Times. Medewerkers die zijn gebleven, verwachten dat de site op korte termijn niet meer goed werkt. Op het platform zelf is '#RIPTwitter' trending met meer dan 600.000 tweets.
Musk legde het ultimatum op in het kader van een plan dat hij 'Twitter 2.0' noemt. Om "succesvol te zijn in een competitieve wereld, moeten we extreem hardcore zijn", schreef hij deze week in een e-mail aan het personeel. "Dit betekent lange werkdagen maken onder hoge druk." Musk zei eerder al dat 80-urige werkweken de norm zullen zijn.
Wie wil meedoen, moest dit aangeven via een online formulier. Werd er voor donderdag niet op 'ja' geklikt, dan geldt dat als instemming met een ontslagvergoeding en vertrek. Volgens The New York Times heeft Musk geprobeerd om sommige essentiële medewerkers over te halen te blijven. Of dat is gelukt, is onduidelijk.
"Het wordt extreem moeilijk voor Twitter om hiervan te herstellen", zegt een medewerker tegen The Verge over de nieuwe ontslagronde, "Hoe 'hardcore' de mensen die blijven ook proberen te zijn." Deze week ontsloeg Musk tientallen medewerkers omdat die op Twitter of via interne communicatiekanalen kritiek hadden geuit op hem.
Chaos en onrust
Dit nieuws illustreert hoe zorgelijk de situatie bij het bedrijf is. Het past in een patroon dat sinds de komst van Musk als eigenaar zichtbaar is: veel chaos en onrust. Al voordat deze groep medewerkers opstapte, waren er zorgen over de stabiliteit van het platform.
Volgens financieel persbureau Bloomberg is het kantoor van Twitter in San Francisco tot en met maandag gesloten, omdat door het hoger dan verwachte aantal ontslagen onduidelijk is wie nog toegang mag hebben.
Toen Musk het bedrijf overnam, werkten er meer dan 7000 mensen. Na een harde ontslagronde bleven er volgens The Verge zo'n 2900 medewerkers over. De auteur van het artikel denkt dat het aantal nieuwe vertrekkers kan oplopen tot meer dan duizend. Tientallen medewerkers hebben hun ontslag gedeeld op het platform.
Musk: beste mensen blijven
Onder de honderden werknemers die ontslag hebben genomen, zitten ook leden van essentiële teams, die hierdoor niet of nauwelijks meer bestaan, zeggen medewerkers tegen The Verge. Tot nu toe hadden gebruikers van het platform daar relatief weinig last van, maar de vraag is hoelang dat zo blijft.
Het gaat bijvoorbeeld om het team dat een belangrijk systeem onderhoudt waarvan elke ontwikkelaar binnen Twitter gebruik maakt. "Je kunt Twitter niet werkend houden zonder dit team", zegt een medewerker. Ook meerdere leden van het team dat 24/7 klaarstaat om problemen op te lossen, zijn opgestapt.
Zoals gebruikelijk reageert Elon Musk op Twitter zelf. Volgens hem blijven de beste mensen bij het bedrijf werken, dus is hij "niet superbezorgd". Even later deelde hij een meme waarmee hij geamuseerd commentaar lijkt te geven op het feit dat Twitter op Twitter zelf wordt doodverklaard.
Niet eerder leek de kans dat Twitter door technische problemen langere tijd offline kan gaan zo groot. Tegelijkertijd is het belang van Musk om Twitter werkend te houden, ook groot: hij heeft er immers 44 miljard dollar voor betaald. Dat is deels eigen geld, deels komt het van andere investeerders. Verder heeft hij nog eens miljarden aan leningen van banken uitstaan. Of het hem ook lukt om het platform zonder medewerkers met specifieke kennis online te houden, is zeer de vraag.
In een poging om meer geld te verdienen, introduceerde hij bijna twee weken geleden een abonnement waarbij mensen tegen een maandelijkse betaling het blauwe verificatie-vinkje kregen. Dat is uitgelopen op een mislukking, omdat het werd misbruikt door accounts die zich voordeden als sporters, politici en grote bedrijven.
Musk verzekert dat het abonnement aan het einde van de maand terugkeert en belooft dat het dan wél goed zal werken.