NOS Voetbal

Arbeidsmigranten genieten bij Oranje en andersom: 'Heel speciaal'

Alles is anders op avond van arbeidsmigranten bij Oranje

Tijdens de training klonk er al gejuich, voor Virgil van Dijk, voor Memphis Depay, voor Oranje. Het gejuich kwam van de twintig arbeidsmigranten op de tribune bij het trainingsveld in Doha. Na afloop kwamen ze het veld op voor een ontmoeting met staf en spelers van het Nederlands elftal.

De twintig arbeidsmigranten uit landen als Sri Lanka, Bangladesh, Nigeria en Nepal zijn de afgelopen jaren ingezet bij de bouw van WK-stadions in Qatar en door de KNVB uitgenodigd. Bondscoach Louis van Gaal greep de regie en liet twee rijen vormen zodat iedereen elkaar de hand kon schudden en met elkaar op de foto kon.

Frenkie de Jong krijgt transferverzoek

En zo geschiedde. Frenkie de Jong had een amusant gesprek, zo op het oog. Niet over de situatie van de arbeidsmigrant, bleek achteraf. "Hij vroeg me of ik naar Liverpool wilde gaan", zei De Jong. Er werden selfies gemaakt en Depay had een viltstift in zijn hand om handtekeningen te zetten.

Na een groepsfoto trapten de arbeidsmigranten met zichtbaar veel plezier een balletje met de voetballers van het Nederlands elftal. Een uitgebreide omhelzing volgde bij een doelpunt, zoals met Marten de Roon die de treffer in het mini-goaltje vierde alsof het een goal tegen Senegal betrof.

'Geeft ons ook plezier'

"Voor hen en voor ons was het speciaal", zei Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk op de persconferentie. "Het was een avond om niet te vergeten, voor hen en voor ons. Het plezier spatte ervanaf." Dat vond ook Frenkie de Jong: "Een mooie avond voor die mensen en voor ons. Het geeft ons ook plezier."

Als gevolg van slechte omstandigheden tijdens de bouwactiviteiten voor het WK in Qatar zijn volgens mensenrechtenorganisaties enkele honderden tot duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen. Qatar zelf en de wereldvoetbalbond FIFA spreken beiden van drie doden bij de bouw van WK-stadions.

Frenkie de Jong geniet van arbeidsmigranten bij Oranje: 'Geeft ons ook plezier'

"We lezen ook het nieuws", zei Van Dijk. "Voor ons is het goed om zelf te kijken en een mening te vormen. Het was een belangrijk punt om ze te ontmoeten."

De twintig arbeidsmigranten bij de training hadden tijdens voetbaltoernooien van het organisatiecomité van het WK een ontmoeting met de spelers van het Nederlands elftal afgedwongen. Kritische volgers hadden liever gezien dat het organisatiecomité buiten de ontmoeting was gebleven.

'Liever zonder media'

Nu was het een mooie ontmoeting, maar strak gepland. Van Gaal noemde het vorige week gekunsteld. Van Dijk had liever geen media bij de ontmoeting gezien: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik liever had gehad dat er niemand van jullie hier aanwezig was. Dat het achter de schermen was gebeurd. Uiteindelijk loopt het zo. Het voelt fijn."

"Het was een mooi moment", aldus Frenkie de Jong. "Dit doen we graag. Morgen kan de knop om en ligt de focus op de wedstrijden die komen."

De sfeer was goed na afloop van de training

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl