Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid
NOS Nieuws

Yeşilgöz: geen hoofddoek bij politie in uniform

Minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz vindt het dragen van een hoofddoek of ander religieus symbool voor politieagenten in uniform nog steeds geen goed idee.

Dat standpunt, dat ze al eerder verkondigde, herhaalde ze in een debat in de Tweede Kamer: "Zolang ik minister van Justitie en Veiligheid ben, zijn uniformen van de politie neutraal", zei de minister. "Daar hoort geen hoofddoek of wat voor toevoeging dan ook bij, wat mij betreft. Daarom heet het uniform."

Ze reageerde op vragen van Kamerleden na uitspraken van de nieuwe landelijk coördinator tegen racisme en discriminatie binnen de politie, Johan van Renswoude. Die stelde onlangs in een interview in NRC dat het dragen van een hoofddoek bij de politie wel zou moeten kunnen.

Maar Yeşilgöz vindt een hoofddoek voor functies waarbij de overheid zich in de openbare samenleving met een uniform manifesteert, ongeschikt. Voor andere functies bij de politie, waar geen uniform voor nodig, is zijn vrouwen met een hoofddoek wel welkom, zo zei ze.

Volgens Yeşilgöz kiezen we "in dit land in vrijheid welke baan bij ons past". Ze vindt het dan ook vervelend dat het niet kunnen dragen van een hoofddoek bij een uniform in de sfeer van racisme wordt getrokken. "Daar past het wat mij betreft echt niet bij. De neutraliteit van een uniform heeft daar niets mee te maken."

Verbieden mag van Europees Hof

Eerder zei Yeşilgöz ook al dat wat haar betreft voor buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) religieuze symbolen als een hoofddoek, een keppeltje of een kruis ongeschikt zijn omdat de boa's gezag, neutraliteit en veiligheid moeten uitstralen.

Het College voor de Rechten van de Mens noemde dat standpunt van Yeşilgöz "stigmatiserend" en "niet effectief om hun neutraliteit te waarborgen". Het College zei in 2017 ook dat de politie discrimineerde door een medewerkster uit Rotterdam geen hoofddoek te laten dragen als ze in uniform is.

Volgens het Europees Hof van Justitie mogen werkgevers het zichtbaar dragen van religieuze of politieke symbolen verbieden. De werkgever moet dan wel kunnen bewijzen dat neutraliteit nodig is voor de organisatie en dat het toestaan een schadelijk effect heeft.

In verschillende steden, zoals Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Arnhem, besloten gemeenteraden dat boa's wel een hoofddoek, keppeltje of andere religieuze of niet-neutrale kleding mogen dragen. Gemeenten zijn de werkgever van boa's, dus Yesilgöz moet met hen in overleg om tot een richtlijn te komen. De minister heeft hierover inmiddels met verschillende burgemeesters gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl