NOS Voetbal

Mulder dit WK terug als NOS-analyticus: 'Ik verheug me op Ziyech en Marokko'

Oud-voetballer Youri Mulder was tot zijn vertrek in 2017 jarenlang een van de voetbalgezichten van de NOS, als analyticus bij Studio Voetbal. Na vijf jaar keert hij voor dit WK terug bij de NOS in het dagelijkse avondprogramma Studio WK 22.

Mulder, die negen interlands voor Oranje speelde, blikt alvast vooruit op het toernooi in Qatar dat over drie dagen begint.

Wie gaat er winnen?

"Frankrijk of Brazilië. Saai, maar ik begeef me toch op de geijkte paden. Deze landen hebben in mijn ogen de beste selecties. Portugal heeft ook ongelofelijk goede spelers, maar ik verwacht dat Cristiano Ronaldo een kiezel in de schoen is. Je moet hem eigenlijk altijd opstellen, anders wordt hij lastig. Het zou best te rechtvaardigen zijn als hij niet speelt, want de Portugese bondscoach Fernando Santos heeft voldoende andere smaken."

Mulder is lid van de Raad van Toezicht bij Schalke 04 en peilt dus ook regelmatig de stemming bij de oosterburen. "Duitsland heeft ook een sterk team. Vooral voorin. Ze hebben Serge Gnabry, Leroy Sané en Jamal Musiala. Fantastische spelers. Leon Goretzka en Joshua Kimmich vormen een blok op het middenveld. Ook is de 17-jarige Youssoufa Moukoko een groot talent. Houd hem in de gaten."

Youri Mulder met v.l.n.r. Ronald Koeman, Jack van Gelder, Tom van 't Hek en Hugo Borst (2010)

"Daarnaast vind ik het verhaal van spits Niclas Füllkrug mooi. Hij speelde vorig jaar nog in de tweede Bundesliga en gaat nu naar het WK. Verdedigend is het niet geweldig bij Duitsland. Ook leeft het WK nog niet echt in het land. Daardoor denk ik niet dat de Duitsers aan het eind met de beker in hun handen staan."

Welk land wordt de grootste verrassing?

"Niemand verwacht echt iets van België. Mensen denken dat het momentum van de gouden generatie weg is. Ook in België zelf. Oké, als je bouwt op de oudjes Eden Hazard, Jan Vertonghen en Dries Mertens dan snap ik die gedachte."

"We moeten alleen niet vergeten dat België met bijvoorbeeld Wout Faes, Amadou Onana en Leandro Trossard ook over veel nieuw bloed beschikt. Ook zijn Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois nog steeds in topvorm. Bij de vorige eindtoernooien waren de verwachtingen hooggespannen, maar misschien gedijt België beter in de underdogrol."

"Van Denemarken verwacht ik ook wel het een en ander. Ze hebben in de persoon van Kasper Hjulmand een goede bondscoach. Onder hem is Denemarken een hecht team dat goed voetbal combineert met onverzettelijkheid."

Waar verheug jij je op?

"Marokko. Ik kijk dan vooral uit naar Hakim Ziyech. Een mooie voetballer, waarvan ik hoop dat hij weer eens kan schitteren. Ook is het leuk dat er met Sofyan Amrabat, Noussair Mazraoui en Zakaria Aboukhlal meer spelers met een Nederlandse band spelen bij Marokko."

Youri Mulder juichend in Oranje (1994)

"Ook kijk ik uit naar Bryan Ruiz van Costa Rica. Hij is er op 37-jarige leeftijd toch weer bij. Een sportman pur sang en een leuke jongen. Ik ken hem nog van FC Twente."

Grootste tegenvaller?

"Ik vrees toch Argentinië. Al hoop ik dat echt niet. Ik zou het mooi vinden dat Argentinië door Lionel Messi wereldkampioen wordt en dat de discussie over wie de beste voetballer ooit is definitief beslecht wordt. Ik ben toch bang dat de druk op dat kleine menneke te groot is."

Wat verwacht je van Nederland?

"Wereldkampioen worden we niet, dus ik hoop dat we statements afgeven. Op sociaal gebied, maar ook op voetballend vlak. Mensen moeten een positief gevoel hebben bij Nederland. Het zou mooi zijn als buitenlanders kunnen genieten van aanvallend spel, zodat we trots kunnen zijn op onze ploeg. Net zoals bij eerdere eindtoernooien. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl