NOS Nieuws

Wekdienst 15/11: Oranje vertrekt naar Qatar • Acht-miljardste wereldburger wordt geboren

Goedemorgen! Vandaag begint op het Indonesische eiland Bali de G20-top en wordt de acht-miljardste wereldburger geboren. Het Nederlands elftal reist alvast naar Qatar voor het WK voetbal.

Eerst het weer: De regen van vanmorgen trekt snel weg en vanuit het zuiden breekt steeds vaker de zon door. Later vanmiddag neemt de bewolking toe en tegen de avond volgt opnieuw regen. Het wordt maximaal 12 of 13 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag begint op het Indonesische eiland Bali de G20-top. De regeringsleiders van de twintig grootste economieën ter wereld gaan met elkaar in gesprek.
  • Het Nederlands elftal stapt in het vliegtuig naar Qatar, waar zondag het WK voetbal begint. De selectie van Louis van Gaal komt aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) aan. Maandag is de eerste wedstrijd van Oranje, tegen Senegal.
  • De acht-miljardste wereldburger wordt geboren. De VN heeft vandaag als symbolische datum aangewezen, omdat er nooit precies kan worden vastgesteld wanneer de mijlpaal gehaald wordt.
  • En Donald Trump maakt waarschijnlijk zijn kandidatuur bekend voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.

Wat heb je gemist?

Europa zal blijven samenwerken met China, maar moet ervoor waken niet te afhankelijk te worden van het land op het gebied van technologie. Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel gezegd vlak voordat de G20-top op het Indonesische eiland Bali van start ging.

Tijdens de top van de twintig grote economieën staan onder meer de oorlog in Oekraïne en de situatie in Noord-Korea op de agenda.

Michel noemde het overleg tussen de Chinese leider Xi en de Amerikaanse president Biden "belangrijk en positief". De twee spraken elkaar gisteren voor het eerst sinds Biden president werd. In het drie uur durende overleg kwam onder meer de kwestie Taiwan aan bod.

Wat Michel betreft blijven Europa en China met elkaar praten, "ondanks de verschillen die er tussen de twee partijen zijn, want het is belangrijk om te luisteren naar elkaar om een betere verstandhouding op te bouwen".

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Rena Kawasaki uit Japan heeft dit jaar de Kindervredesprijs gewonnen. Het 17-jarige meisje uit Osaka zet zich in voor de politieke betrokkenheid van jongeren in haar land. De prijs werd gisteren uitgereikt in Den Haag.

Rena wil de stem van de jeugd laten horen in Japan

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl