Geconstateerde verzekeringsfraude door ondernemers groeit opnieuw
Verzekeraars betrappen ondernemers steeds vaker op een poging tot verzekeringsfraude. Dit blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In 2021 steeg het aantal geconstateerde zakelijke fraudepogingen met dertien procent, ook het jaar ervoor was er een stijging.
Volgens de branchevereniging betekent dit niet zozeer dat ondernemers meer zijn gaan frauderen, maar dat verzekeraars hier meer aandacht voor hebben. "We kunnen bijvoorbeeld steeds meer data combineren, ook bij bedrijven", zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. "Daardoor vallen afwijkende zaken sneller op."
Eerder werd er al meer aandacht besteed aan verzekeringsfraude bij particulieren. Hier ziet het Verbond naar eigen zeggen de resultaten van. Het aantal particuliere zaken daalde met veertien procent in 2021.
Niet-bestaand dak van schuur geclaimd
De meeste verzekeringsfraude wordt gedaan met de motorrijtuigenverzekering, het gaat om meer dan de helft van alle gevallen. Ook proberen relatief veel mensen misbruik te maken van de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering.
Zo diende iemand een claim in omdat het dak van zijn schuur zou zijn weggewaaid tijdens een storm. Voor het herstel zou 16.000 euro nodig zijn. Later bleek dat er nooit een dak op de schuur had gezeten. Iemand anders stuurde een foto van zichzelf met een paar schoenen van 1500 euro aan die bij een inbraak gestolen zouden zijn. De foto bleek echter drie weken na de inbraak gedateerd.
Soms leiden anonieme tips tot ontdekkingen. Uit een onderzoek naar een amateur-autocoureur bleek dat geclaimde schade aan zijn oldtimer niet kwam door een testrit op de weg, maar door een ritje op een racecircuit. Hiervoor was de coureur dan net weer niet verzekerd.
85 miljoen euro
In totaal werd bij 13.000 gevallen verzekeringsfraude aangetoond. Als deze niet onderschept zouden zijn, zou er volgens de verzekeraars vorig jaar 85 miljoen euro te veel zijn uitgekeerd.
De hoge inflatie zou wel eens een extra stimulans kunnen zijn om te frauderen, zegt de branchevereniging. "Verzekeraars vinden het daarom belangrijk om fraude met verzekeringen stevig te blijven aanpakken om te voorkomen dat verzekerden die te goeder trouw zijn onnodig veel premie betalen", stelt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars.
"Tegelijkertijd kunnen we er wel van uitgaan dat fraudezaken ook gewoon lukken", vervolgt hij. "Wat je niet weet, dat weet je niet." De branchevereniging schat dat ze maar vijftien tot twintig procent van alle fraudezaken onderschept.