Een grafische weergave van de verdachte in 2010
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Politie Schiedam gaat dna afnemen om verkrachter uit 2010 te vinden

De politie gaat tientallen mannen in Schiedam en Vlaardingen vragen om hun dna af te staan. De politie hoopt zo de man te achterhalen die in 2010 twee tienermeisjes verkrachtte.

Rene Bergwerff, leider van het coldcaseteam van de politie, kan zich voorstellen dat de mannen die benaderd worden, vragen hebben over het onderzoek. "Maar", zegt hij op de website politie.nl, "meewerken aan het dna-onderzoek is voor een goed doel: het vinden van de man die een aantal ernstige zedenmisdrijven op zijn geweten heeft".

Jonge slachtoffers

De eerste verkrachting was op 31 augustus 2010. Een 13-jarig meisje wilde haar fiets in de kelderbox van haar woning aan het Bachplein in Schiedam opbergen. Een brildragende kalende man met een buikje, lichte huidskleur en tussen de 35 en 45 jaar oud, vroeg of hij haar fietspomp mocht lenen. Daarop liep hij met het meisje mee naar de kelderbox, bedreigde haar daar met een mes en misbruikte haar. Opvallend aan de dader was dat hij een hoge stem had, schrijft Rijnmond.

Bijna een maand later verkrachtte dezelfde man een meisje (15) in een kelderbox in een flatgebouw aan de Koninginnelaan in Vlaardingen. Nog geen uur later sprak de verkrachter een meisje (15) aan in een kelderbox aan de Vlaardingse Lissabonweg, maar zij wist te ontkomen.

Deelname vrijwillig

De politie heeft aan de hand van een aantal criteria, zoals het signalement en de opvallende stem van de dader, een lijst met mannen samengesteld. Bergwerff: "Vanaf komende maandag zullen de eerste veertig mannen van deze lijst benaderd worden met de vraag of ze vrijwillig hun dna willen afstaan voor het onderzoek."

Deelname aan het onderzoek is dus niet verplicht. De mannen die worden benaderd zijn ook geen verdachte, benadrukt de politie. Na de afname van het dna gaan deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut het materiaal vergelijken met het dna dat de dader in 2010 achterliet. Na het onderzoek wordt het dna van de vrijwilligers vernietigd en niet opgenomen in een databank, aldus de politie. Naar verwachting duurt het onderzoek enkele maanden.

Vorig jaar kwam de politie met een stripverhaal over de zaak

In december vorig jaar deed de politie ook een poging om deze cold case op te lossen. Op basis van een compositietekening werden toen 3D-beelden gemaakt van de mogelijke dader. Daarvan werd vervolgens een stripverhaal gemaakt en in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen werd een hologram getoond van de verdachte. Er kwamen ruim 300 tips binnen, maar het leidde niet tot een doorbraak.

Het gebeurt niet vaak dat een geselecteerde groep mensen wordt gevraagd om vrijwillig dna af te staan voor een 'oud' onderzoek. De bekendste dna-verwantschapsonderzoeken stammen uit 2007 en 2018. In 2007 ging het om een groep van ruim 8000 mannen, die in de buurt hadden gewoond van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra.

In 2018 werd een dna-verwantschapsonderzoek onder 21.500 mannen gehouden in Zuid-Limburg. Dat was een ultieme poging om de moord op Nicky Verstappen uit 1998 op te lossen. In beide gevallen leidde dat dna-onderzoek tot de aanhouding van een verdachte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl