Foto ter illustratie
In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Drastische maatregelen dreigen voor veehouderijen in Overijssel

De provincie Overijssel vreest "drastische maatregelen" tegen tientallen zogenoemde PAS-melders te moeten nemen. Dat zijn bedrijven die voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid voor activiteiten met weinig stikstofneerslag. Zij hoefden dan geen vergunning aan te vragen.

In een brief aan minister Van der Wal vragen Gedeputeerde Staten snel om hulp omdat de tijd dringt. De bewuste bedrijven zijn veehouderijen die nog vier tot zes maanden hebben om de stikstofuitstoot omlaag te brengen, anders volgt een dwangsom.

In 2019 zette de Raad van State een streep door het overheidsbeleid en daarmee ging de hele Programma Aanpak Stikstof van tafel. Voor projecten die stikstofneerslag veroorzaken is sindsdien wel een vergunning nodig.

Het kabinet beloofde met een oplossing te komen voor PAS-melders: die zouden worden gelegaliseerd. Maar om dat te kunnen doen, moet er wel genoeg stikstofruimte zijn.

Geen optie meer

"De provincie Overijssel wordt sinds 2018 gevraagd om handhavend op te treden tegen de stikstofuitstoot door tientallen van die PAS-melders. "Keer op keer hebben wij dit categorisch geweigerd", staat in de brief. "Ondanks al onze inspanningen, bleek nog langer afzien van handhaving geen optie."

De provincie heeft dit jaar al 29 rechtszaken van milieuorganisaties tegen het stikstofbeleid van de provincie verloren. Een aantal van die zaken ging over de PAS-melders. De rechter vond dat de provincie beter moest beargumenteren waarom handhaving niet nodig is.

Overijssel wil nu dat Den Haag opschiet met een financiële regeling voor PAS-melders die te maken krijgen met handhaving. "Met die compensatie kunnen zij zelf stappen zetten zoals het aanpassen van de bedrijfsvoering of het aankopen van stikstofruimte."

Verbod op staatssteun

Daarnaast wil de provincie dat er maatregelen komen om de PAS-melders te legaliseren. Omdat de provincie dat binnen de huidige regels niet kan, moet Den Haag meehelpen, staat in de brief. "Het verwerven van stikstofruimte gaat nu moeizaam, onder meer door het verbod op staatssteun."

"Daarnaast is het legaliseren van PAS-meldingen nu niet mogelijk omdat bij gebrek aan andere maatregelen om de natuurdoelen te halen, vrijgekomen stikstofruimte eerst ten goede moet komen aan de natuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl