NOS Nieuws

DNB: crypto's nog te riskant, betere regulering nodig

De Nederlandsche Bank vindt dat cryptomunten snel en goed op internationale schaal gereguleerd moeten worden. Ongedekte, onbeschermde cryptomunten zijn nu nog te risicovol en worden door de bank daarom niet gezien als een geschikt betaalmiddel.

Volgens DNB zou met goede regulering juist de meerwaarde van crypto's worden benut. Dat is nodig om "het vertrouwen van de maatschappij in het financieel stelsel, het betalingsverkeer en het monetair beleid" te verbeteren.

Cryptokritiek

Critici zeggen dat cryptomunten niet genoeg omarmd worden door De Nederlandsche Bank en dat de overheid bovendien achterloopt met de regelgeving. "En in zekere zin is dat ook zo," zegt een woordvoerder van DNB.

"Wij waarschuwen al langer voor de risico's, maar je wil financiële innovaties ook niet afremmen voordat ze zich ontwikkeld hebben. Cryptovaluta zijn er nu eenmaal, en dan moet je een manier vinden om ze aan bepaalde beschermende normen te laten voldoen."

Ook kansen

De Nederlandsche Bank spreekt in het nieuwe rapport voor het eerst stellig uit dat cryptomunten niet als geld moeten worden beschouwd. Tegelijkertijd benoemt de bank ook de kansen ervan, zoals de directe wereldwijde toegang ertoe en de potentie voor snellere en goedkopere retailbetalingen.

Juist regulering kan ervoor zorgen dat er meer mogelijkheden komen voor de crypto's, stelt DNB. Nu zijn cryptovaluta volgens de bank nog te volatiel, de waarde kan erg snel stijgen en dalen. Dat zou ook gelden voor stablecoins, munten die gedekt worden door onderliggende activa zoals euro's en dollars en als stabieler worden gezien. Het bleek al eerder dat ook die munten hard kunnen crashen.

"Het ontbreken van een monetaire autoriteit die de waarde stabiliseert maakt dat er te grote risico's op zitten om mee te betalen, rekenen of te sparen. Ze worden dan ook het meest gebruikt om mee te beleggen, maar ook de belegger moet het stellen zonder zaken als marktregulering en beleggersbescherming", zegt de bank.

Betere regulering is al wel op gang gebracht. Zo staan bedrijven die diensten aanbieden voor het omwisselen en bewaren van crypto's sinds 2020 onder toezicht van De Nederlandsche Bank en wordt er op Europees niveau gewerkt aan een verordening, die mogelijk vanaf 2024 ingaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl