NOS Voetbal

Benítez voelt zich op zijn plek bij PSV: 'Eredivisie is sterk en competitief'

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

Na een bomvol programma en de toppers tegen Ajax (vandaag) en AZ (volgende week) breekt er hierna een periode van rust aan op De Herdgang. Alle WK- en vakantiegangers verlaten dan voor even het trainingscomplex van PSV. Dat geldt ook voor Walter Benítez, de doelman van PSV.

Hoewel Benítez volgens Argentijnse media niet in de voorselectie voor het WK zit, is dat nog niet bevestigd. Wordt het een WK met Messi & co of 'gewoon' vakantie? "De droom om op het WK te spelen is er zeker. Ik moet het op het veld laten zien, zodat de coach me hopelijk nog selecteert."

Mocht hij dat doel niet halen, dan staan de vakantieplannen al vast. "Dan gaan we naar Argentinië, om de eerste verjaardag van mijn zoontje te vieren", vertelt de 29-jarige keeper, die open en vastberaden oogt.

Weerzien met Ajax

Het seizoen van PSV verloopt tot nu toe wisselvallig. Na het mislopen van Champions League-voetbal - en een enorme flater van Benítez tegen Rangers FC - herpakten de Eindhovenaren zich in de Europa League en versloegen ze Arsenal in Eindhoven.

Benítez: "Het doel is om zo lang mogelijk in Europa actief te blijven, daar hechten we waarde aan. Die blunder was een enorme fout. We hebben het geanalyseerd en je leert ervan. Daarna is het klaar en denk je er niet meer aan. Als je als keeper een fout maakt, is het in 99 procent van de gevallen een goal."

Het weer in Noord-Brabant is wat kameleontisch, zoals het voorlopige seizoen van PSV. Hier en daar een felle zonnestraal, die zich dan weer verschuilt achter een wolk. De weg naar het volgende lichtpunt loopt naar Amsterdam, waar Benítez eind juli drie doelpunten incasseerde, maar wel zijn eerste prijs in Nederland veroverde: de Johan Cruijff Schaal.

Walter Benítez kreeg er in de strijd om de Johan Cruijff Schaal drie om zijn oren tegen Ajax

Benítez: "Ik heb daarna niet veel wedstrijden van Ajax gezien, maar dat is ook een ploeg met veel hoogte- en dieptepunten. Het blijft een goede ploeg, al moeten wij niet aan andere ploegen denken en van onszelf uitgaan. Die wedstrijd in Amsterdam is belangrijk voor ons. Wij gaan daarheen om te winnen, dat kan een boost in vertrouwen geven."

Zware competitie

De Argentijns-Franse goalie, die de zee en de bergen van de Côte d'Azur deze zomer inruilde voor de Nederlandse vlakte, is inmiddels gesetteld in Eindhoven. "Met mijn familie en vrienden kan ik van deze fijne stad genieten. De mensen en de fans staan altijd achter ons, dat is van grote waarde voor me."

Kennismaken met PSV-keeper Benítez: 'Genieten van deze fijne stad'

Na een paar sterke seizoenen bij OGC Nice en een aflopend contract, schoof hij de mogelijkheid om bankzitter bij Paris Saint-Germain te worden terzijde en koos hij voor speelminuten in de eredivisie.

Al meer dan twintig wedstrijden speelde hij inmiddels in het "mooie PSV-tenue". Benítez: "Er zitten sterke clubs in de Nederlandse competitie, die goed kunnen voetballen met goede spelers. Het is moeilijk en competitief, wedstrijden zijn zwaar. Dat heb je in Frankrijk ook."

Tussenrapport: tegenvallende statistieken

Zijn uitspraken over de Nederlandse competitie komen niet uit de lucht vallen. Hoewel overwintering in de tussenronde van de Europa League en de minimale achterstand op Ajax het een en ander verbloemen, vloog PSV dit seizoen flink uit de bocht met verlies in uitwedstrijden tegen SC Cambuur (3-0) en FC Groningen (4-2).

Daarnaast kregen maar twee teams in het linkerrijtje meer doelpunten tegen dan PSV (18) in de eerste twaalf competitieduels. Tevreden, dat is de doelman wel over zijn eerste maanden. "Jazeker, maar ik wil natuurlijk wel meer geven aan PSV, de fans en mezelf", aldus Benítez, die als jongetje nog spits was en als doelman doorgroeide bij het Argentijnse Quilmes Atlético Club.

Walter Benítez hield zijn doel schoon tegen Arsenal

Zijn persoonlijke statistieken bevestigen dat Benítez zeker niet vlekkeloos is begonnen aan zijn periode bij PSV. Met 26 reddingen op 44 schoten op doel noteert hij een van de slechtste reddingspercentages (59,1 procent) in de eredivisie. De Argentijn kreeg drie treffers meer tegen, dan je op basis van de kwaliteit van die schoten op doel mag verwachten: 18 om 15.

Desondanks hield Benítez al drie keer de nul in de eredivisie en kreeg hij in de hele Europa League-groepsfase maar drie doelpunten tegen. Daar hield hij tweemaal zijn doel schoon, bijvoorbeeld tijdens een ijzersterk optreden tegen Arsenal, de best presterende ploeg van Engeland.

"Ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid, ik vind het juist mooi dat de plek op doel zo van belang is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl