NOS Voetbal

PSV geniet van noorderlicht en denkt aan Europa League-wonder: 'Eerste worden'

Van Nistelrooij denkt in Bodø al aan Ajax: 'Arsenal passeren zou groot wonder zijn'

PSV-supporters kunnen donderdagavond niet het stadion in om de wedstrijd tegen Bodø/Glimt te bekijken, maar het noorderlicht zal veel goed hebben gemaakt.

Door een straf naar aanleiding van ongeregeldheden in Londen zijn er geen Eindhovense fans welkom in Bodø, een stadje van een kleine 50.000 inwoners in de Noorse provincie Nordland.

"Ik heb het al gezien", zei trainer Ruud van Nistelrooij met pretoogjes op de persconferentie voorafgaand aan het Europa League-duel van donderdag met Bodø/Glimt. "Nou, ik keek in mijn hotel naar buiten. En het was er. Dat was een mooi cadeau."

Daar, boven de poolcirkel, speelt PSV tegen de Noorse kampioen zijn laatste groepsduel van de Europa League. Een mooie reden om kennis te maken met Fredrik Oppegard, de 20-jarige Noor die twee jaar geleden Valerenga uit Oslo verruilde voor PSV onder 18, toen nog getraind door Van Nistelrooij.

Dit seizoen gunde Van Nistelrooij de linksback diens eerste speelminuten in de hoofdmacht. En mogelijk maakt hij donderdag zijn eerste minuten in de Europa League.

In de schaduw van Ajax

Want hoe je het ook wendt of keert, de wedstrijd tegen Bodø/Glimt staat vooral in het teken van de topper tegen Ajax aanstaande zondag. "Ik vind dit de belangrijkste wedstrijd, want ik wil doorgaan waar we mee bezig zijn", betwist Van Nistelrooij. "Maar dat Ajax het belangrijkste is, zou je ook kunnen zeggen ja."

Stand in groep A van de Europa League

Ibrahim Sangaré, Jarrad Branthwaite, Mauro Júnior, Boy Waterman (ziek) en Philipp Max (kleine blessure) zullen in ieder geval niet in actie komen op het Noorse kunstgras in Bodø. Luuk de Jong en Noni Madueke, beiden net terug van een blessure, mogelijk wel.

Van Nistelrooij: "Het is goed dat ze fit zijn, dan kunnen ze ook op deze ondergrond minuten maken. Dat is geen enkel probleem. Je gaat natuurlijk wel naar minuten kijken en waar je ze zondag wil hebben. Dat is logisch."

Luuk de Jong was sinds zijn rentree al goed voor twee treffer en twee assists, onder meer tegen Arsenal.

De kans is groot dat we donderdag minder bekende namen aan de aftrap zullen zien. Spelers als Oppegard bijvoorbeeld. En misschien is er zelfs een rolletje weggelegd voor de jongelingen Jenson Seelt (19), Mathijs Tielemans (20), Emmanuel van de Blaak (17) en Niek Schiks (18).

"We hebben veel spelers. Dan kijken we naar welke jongens heel veel gespeeld hebben en rust kunnen gebruiken. Jongens met klachtjes en pijntjes laat je achter. Jongens die er goed op staan, kunnen spelen en daar maak je dan het best mogelijke team van. En dat team ontwikkelt zich door op de manier waarop we bezig zijn. Een team dat goede resultaten haalt, met behoorlijk spel. Dat willen we vasthouden."

Gevraagd naar het belang van de wedstrijd in Noorwegen herhaalt Van Nistelrooij zijn eerdere woorden: "Doorgaan waar we mee bezig zijn."

Eerste plaats is nog mogelijk: 'Zou groot wonder zijn'

Toch valt er wel degelijk nog wat te winnen, al is de kans daarop niet groot. Bij een zege van PSV en puntenverlies van Arsenal thuis tegen FC Zürich ligt de eerste plaats in de groep nog voor het grijpen. En daarmee zou een tussenronde na de winterstop tegen een van de nummers drie uit de Champions League vermeden worden.

"Theoretisch kan het nog", beaamt Van Nistelrooij. "Ik heb het een klein wonder genoemd als we ons de vorige speelronde (tegen Arsenal, 2-0 winst, red.) zouden kwalificeren. Als we nu ook nog eerste worden, dan is dat een groot wonder. Maar ook dat gebeurt weleens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl