Eerste munten met Charles geslagen, maar zijn moeder blijft nog jaren te zien
De Britse Koninklijke Munt in Wales heeft de eerste munten geslagen met een afbeelding van koning Charles. Daarmee is er voor het eerst in zeventig jaar een andere vorst te zien op nieuw Brits geld.
Charles' portret op de voorzijde van de 50p-munt is gebaseerd op een foto die voor zijn 70ste verjaardag was gemaakt. Geheel volgens de traditie kijkt hij de andere kant op dan zijn moeder deed, naar links. Ook draagt hij in tegenstelling tot haar geen kroon, net zoals bij eerdere koningen op munten het geval was.
Rond Charles' hoofd staat naast zijn naam de tekst "D G REX F D", een afkorting voor het Latijnse "Dei Gratia Rex, Fidei Defensor", oftewel koning bij de gratie Gods, verdediger van het geloof. In tegenstelling tot bij eerdere koningen is zijn naam in het Engels geschreven, dus er staat geen Carolus.
De eerste muntjes werden geslagen in Llantrisant, Wales:
Charles zelf heeft het ontwerp voor de munt goedgekeurd. Ontwerper Martin Jennings zegt dat de afbeelding niet alleen onmiddellijk te herkennen moet zijn, maar ook de juiste uitstraling moet hebben.
"Het beeld moet jaren kunnen meegaan en waardigheid en ernst uitstralen, maar ook warmte", legt hij zijn afwegingen uit. "Je zegt iets over zijn rol, over de monarchie, over zijn nieuwe positie. Het heeft iets mythisch."
Op de achterzijde van de munt staan symbolen uit het koninklijk wapen en een roos, distel, klaver en prei, voor Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales, de landen van het Verenigd Koninkrijk. Op het jaartal na is deze kant identiek aan de munt die voor Elizabeths troonbestijging werd geslagen.
Het is de bedoeling dat er bijna 10 miljoen van deze 50p-stukken worden geslagen, afhankelijk van de vraag. Vanaf december kunnen Britten ze in hun portemonnee vinden. Hierna volgt een speciale 5-pondherdenkingsmunt met een dubbelportret met Elizabeth, en erna komen meer munten met diverse waardes.
27 miljard munten die in omloop zijn met de overleden koningin zullen voorlopig nog blijven circuleren. Omdat munten gemiddeld zo'n twintig jaar meegaan, zal Elizabeth nog jaren in Britse spaarpotten, snoepautomaten en parkeermeters te vinden blijven.