NOS Voetbal

Plots is Veldman (tijdelijk) trainer van Anderlecht: 'Geen druk, wel vertrouwen'

Maandagmorgen, rond 9.00 uur, stond de Nederlandse jeugdtrainer Robin Veldman (36) op een schoolplein om zijn twee kinderen weg te brengen. Twee uur later was hij op het trainingsveld van Anderlecht, als hoofdcoach van het eerste elftal.

Het ging nogal snel, maar twijfelen deed hij niet. Veldman is al vijftien jaar actief als jeugdtrainer, bij sc Heerenveen, Ajax en Anderlecht, toch kriebelde het verlangen om hoofdcoach te worden.

Diepe crisis

Dat wordt hij dus in Brussel van Anderlecht, dat momenteel in een van de diepste crises uit zijn geschiedenis verkeert. Onder trainer Felice Mazzù werd in dertien competitieduels zeven keer verloren en het spel stemde droevig.

Zondag volgde met een gestaakt duel met Standard Luik - Anderlecht-fans misdroegen zich - het dieptepunt. Mazzù werd ontslagen.

Veldman zag het wel zitten om hem, in ieder geval voor even, op te volgen. "Ik wil nu vooral de glimlach terugkrijgen in de groep. Vandaaruit kunnen we de steun van de achterban terugwinnen."

Anderlecht-coach Veldman: 'Als ik terug moet naar de beloften, met plezier'

Veldman verdiende zijn sporen als jeugdtrainer al op jonge leeftijd bij sc Heerenveen, waar hij op zijn negentiende fulltime in dienst kwam. In aanloop naar de Conference League-wedstrijd van Anderlecht tegen het Roemeense FSCB vertelt hij erover tegen de Belgische pers.

"Ik ben trots op een kampioenschap, maar nog trotser op de ontwikkeling van individuele spelers. Bij Heerenveen werkte ik met jongens als Hakim Ziyech, Jeremiah St. Juste en Daley Sinkgraven."

Dat werk leverde hem een overgang naar Ajax op. "Daar kwam ik in een van de beste opleidingen van Europa terecht. Ik heb er als trainer van de onder-14 geleerd om echt een organisatie neer te zetten."

Op naar Brussel

Na vier jaar in Amsterdam kwam Peter Verbeke op zijn pad, de sportief directeur van Anderlecht. Die had, met Vincent Kompany als hoofdcoach met een oog voor jong talent, een goed verhaal en Veldman trok naar Brussel.

In de relatieve luwte werkte hij in de opleiding van Anderlecht, die hoog aangeschreven staat en ook in de laatste jaren veel talent voortbracht. Zeker Kompany gaf jonge spelers kansen. Soms leverde dat succes op, soms ook niet.

Toptalent

Zelf hevelde Veldman al meteen toptalent Theo Leoni over naar het eerste elftal. Hij hoopt dat de achterban geen wonderen van hem verwacht, zo kort voor het Europese duel met SCFB, dat gewonnen moet worden om kans te houden op overwintering.

"Ik hoop dat we vertrouwen aan de bal terugkrijgen, dat we controleren en vandaaruit vertrouwen krijgen. Dan krijgen we de glimlach terug en kunnen we gaan groeien. Daar zijn we nu al 48 uur mee bezig."

Veldman voor de groep tijdens de laatste training voor Anderlecht - FCSB

Trainer worden van een grote club in tijden van diepe crisis: Veldman beseft dat het afbreukrisico groot is. De clubleiding gaf al aan hem niet te zullen laten vallen, ook niet als het minder gaat.

"Ik voel vertrouwen, geen druk", aldus Veldman. "Ik kan alleen datgene controleren waar ik invloed op heb: dat is de selectie en de technische staf. Daar zitten we bovenop en ik hoop dat dit een kantelpunt kan worden."

Uitsluiten dat hij bij een succesvolle interimperiode langer aanblijft als hoofdtrainer, doet Veldman niet. "Ik heb ambitie om hoofdcoach te zijn, maar verder wil ik vooral kijken naar wat goed is voor de club."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl