Brandweerlieden op het veld in Luik, waar de fans van Anderlecht zich opnieuw misdroegen.
NOS Voetbal

Rellen en dramatische resultaten bij Anderlecht, dat Nederlander als interim aanstelt

De 36-jarige Nederlander Robin Veldman is aangesteld als interim-coach van Anderlecht. Hij volgt de maandag ontslagen Felice Mazzu op. De Belgische topclub kent zijn slechtste seizoenstart sinds 1930 en verkeert in een diepe crisis.

Die crisis is niet alleen van sportieve aard. Anderlecht kwam dit seizoen al meerdere keren negatief in het nieuws doordat de supporters van de club zich ernstig misdroegen. Zondag was het tegen Standard Luik opnieuw raak. Anderlecht stond met 3-1 achter en kreeg wegens supportersgeweld een reglementaire 5-0 nederlaag.

De wedstrijd moest worden stilgelegd nadat supporters van Anderlecht vuurwerk op het veld hadden gegooid. Ook ontstonden er vechtpartijen waarbij fans van de club uit Brussel betrokken waren. Daarbij raakten twintig fans en drie agenten gewond.

Standard Luik-Anderlecht definitief gestaakt na misdragingen op de tribunes

De Belgische bond liet direct weten dat Anderlecht een boete van minimaal 50.000 krijgt. Die kan hoger uitvallen, als het onderzoek naar de misstanden in Luik is afgerond.

Eerder ging het mis bij een Conference League-wedstrijd in Londen tegen West Ham United. Elf Anderlecht-fans werden opgepakt en één van hen werd veroordeeld tot acht weken celstraf. De UEFA bestrafte de club met een boete en twee wedstrijden zonder uitsupporters.

Felice Mazzu op het door vuurwerk benevelde veld in Luik. De trainer werd daags na de nederlaag ontslagen.

In een reactie op de ongeregeldheden meldde Anderlecht dat het de ongeregeldheden betreurt. "De club veroordeelt deze incidenten met klem en gaat de komende dagen in dialoog met haar supporters. We hebben vanzelfsprekend veel begrip voor de onvrede van de supporters."

Acht nederlagen

Want Anderlecht staat slechts twaalfde in de Jupiler Pro League, na acht nederlagen in de eerste veertien duels. De 34-voudig kampioen maakt zijn slechtste seizoenstart in ruim negentig jaar door.

Het kostte trainer Mazzu maandag zijn baan. De voormalig coach van Royale Union werd deze zomer aangesteld als opvolger van de naar Burnley vertrokken Vincent Kompany.

Oud-jeugdtrainer Heerenveen en Ajax

De club gaat op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Tot die gevonden is, neemt Veldman de honneurs waar. De 36-jarige coach heeft sinds vorig jaar de beloftenploeg van Anderlecht onder zijn hoede. Voorheen was Veldman jeugdtrainer van Ajax en sc Heerenveen.

Veldman kan meteen aan de bak. Donderdag speelt Anderlecht in de Conference League thuis tegen het Roemeense FCSB. Drie dagen later komt Eupen op bezoek in de Belgische competitie.

Robin Veldman langs de lijn bij een duel van de beloften van Anderlecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl