Danny Buijs langs de lijn in België
NOS Voetbal

Ontslagen Buijs koestert geen wrok tegen KV Mechelen: 'Eerst zelf in de spiegel kijken'

Niet zo heel lang geleden werd hij gezien als een van de kroonprinsen in het Nederlandse trainersgilde. Danny Buijs presteerde prima met FC Groningen, werd geprezen om zijn communicatieve vaardigheden en bereikte in twee van de drie seizoenen met Groningen de play-offs om Europees voetbal.

Maar ook was er kritiek op zijn zakelijke, wat nihilistische speelwijze. Soms werden de wenkbrauwen gefronst als zijn temperament de overhand kreeg, zoals die keer toen hij Emmen-verdediger Glenn Bijl op de grond gooide.

Vier maanden, twaalf duels

De 'Nederlandse Simeone' werd hij eens genoemd, een vergelijking met Atlético Madrid-coach Diego Simeone. Het gaat uiteindelijk om winnen, nietwaar?

Die mentaliteit past misschien wel beter in België dan in Nederland. En dus leek KV Mechelen een prima alternatief. Sterker, de gewezen topclub - in 1988 ten koste van Ajax winnaar van de Europa Cup II - bood Buijs een contract voor onbepaalde tijd.

Na vier maanden en twaalf wedstrijden zat die tijd erop. KV Mechelen stond op de veertiende plaats, net boven de degradatiestreep en Buijs werd maandag ontslagen.

"Ik had al een paar keer in het seizoen het gevoel dat het kon gaan gebeuren", vertelt Buijs in alle rust. "In België waren al twee andere trainers ontslagen, mede omdat er dit jaar drie clubs rechtstreeks degraderen. Als de resultaten dan uitblijven, laten mensen vanuit de club opeens dingen vallen in de media. Teksten als: 'Hij moet wel binnenkort een wedstrijd gaan winnen, anders wordt het zorgwekkend'."

Opzoeken en reflecteren

De komende tijd gaat Buijs gebruiken voor zijn gezin, het opzoeken van spelers die hij kent uit het verleden en om te reflecteren. "Ik vind het belangrijk om eerst zelf in de spiegel te kijken, voor je een ander iets verwijt. Natuurlijk stel ik mezelf de vraag wat ik anders had kunnen doen."

"Ik begon bijvoorbeeld heel rommelig aan het seizoen. Dat kwam ook door allerlei wisselingen binnen de club en daar kun je niet altijd iets aan doen. Maar toen had ik er best wat strakker op mogen zitten."

Mei 2022: Danny Buijs neemt afscheid in Groningen

Wat ook niet hielp, was dat technisch directeur Tom Caluwé, oud-speler van onder meer FC Utrecht en Willem II, onlangs verkaste naar Club Brugge. "En dat met een programma met wedstrijden tegen Club Brugge, Anderlecht en AA Gent. Dan weet je dat het weer onrustig kan worden als we geen punten pakken."

En zo werd het contract voor onbepaalde tijd opgezegd. "Het voordeel van zo'n contract is, dat als ik vertrek er een bepaald bedrag tegenover staat en als de club van mij af wil, dan staat er ook een bedrag tegenover. De duur van een contract zegt tegenwoordig weinig. Maar ik heb mijn zaakjes goed geregeld."

Steven Defour was assistent van Danny Buijs bij KV Mechelen en neemt nu het stokje van hem over.

Inmiddels heeft voormalig Rode Duivel Steven Defour het stokje overgenomen op Achter de Kazerne, het stadion van Mechelen. Als Defour zijn jeugdliefde Malinwa, de bijnaam van de club, weer terug naar de top in België loodst, dan vindt Buijs dat prima.

"Ik heb zoveel reacties gehad van spelers, van stafleden, van medewerkers, van vrijwilligers. Waarom zou ik het die club dan niet gunnen dat het goed gaat? Dat zou toch heel egoïstisch en rancuneus zijn? KV Mechelen is echt een heel leuke club. Elke voetballiefhebber raad ik aan om een keer naar Mechelen te gaan kijken: de voetbalsfeer die daar hangt, is echt speciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl