Jurrien Timber en Virgil van Dijk na de wedstrijd
NOS Voetbal

Ajax gelaten na nieuwe oorwassing in Champions League: 'Kijken naar positieve'

Een half uur lang leek Ajax tegen Liverpool op de ploeg die de laatste jaren furore maakte in de Champions League. Steven Berghuis raakte de paal, Dusan Tadic kreeg een grote kans. Maar na de makkelijk geïncasseerde 0-1 kort voor rust bleek die indruk slechts schijn. Het werd 0-3.

De 1-0 van Mo Salah kwam op conto van doelman Remko Pasveer, die te ver uit zijn doel was gekomen. Ook aan de 2-0 (kopbal Darwin Nuñez) ging een kinderlijke dekkingsfout vooraf. En bij de 3-0 van Elliott stond Edson Álvarez aan de verkeerde kant te dekken.

En zo moest Ajax de vierde nederlaag op rij in de Champions League slikken, de derde met minimaal twee goals verschil. En als Liverpool niet voor de spaarstand had gekozen, had de uitslag nog desastreuzer kunnen zijn.

Schreuder: 'Grote stap voorwaarts'

Toch wilde trainer Alfred Schreuder niet de nadruk leggen op wat fout ging, maar juist wat goed ging. "Het eerste half uur kunnen we ons uitstekend meten met Liverpool. Dit elftal heeft een veel betere eerste helft gespeeld dan op Anfield. En dat is een grote stap voorwaarts, al is het resultaat niet genoeg."

"Maar wij moeten kijken naar de ontwikkeling van het voetbal, het spel en het teamproces. In de competitie staan we er prima voor en doen we het ook verdedigend stukken beter dan op dit niveau."

Schreuder wijst naar positieve na nieuwe oorwassing: 'Veel beter dan op Anfield'

Aanvoerder Dusan Tadic was harder in zijn oordeel, maar kwam tot dezelfde conclusie. "Dit is onacceptabel. Ik kreeg een goede kans, die moet erin. En ook Steven Berghuis en Jorge Sánchez hadden kunnen scoren. Natuurlijk kijk je ook naar het negatieve, want wij zijn Ajax en wij houden niet van verliezen. Maar als je veel verliest, dan moet je kijken naar het positieve. Want we moeten verder, in de Europa League en in de competitie."

Geen excuus

Het contrast met vorig jaar, toen Ajax zonder puntenverlies door de groepsfase denderde, is wel heel groot. Tadic: "Inderdaad, maar vorig jaar was ook een andere groep. Deze groep is heel sterk en wij hebben ook een paar andere spelers. Maar dat is geen excuus."

Zelfs een vervolg in de Europa League is nog niet zeker, al reist Ajax wel met een comfortabele marge (4-0) naar Glasgow voor het laatste duel met Rangers. "Als je naar deze poule kijkt en deze tegenstanders, dan is dit de realiteit. Deze poule is gewoon een toppoule. En wij zijn niet goed genoeg om bij de eerste twee te komen. Maar we moeten de lat hoog blijven leggen."

Tadic noemt verlies 'onacceptabel', maar zag ook veel positiefs: 'We moeten verder'

Behalve de achttien tegendoelpunten die Ajax al incasseerde in de maand oktober valt nog iets op: in topwedstrijden geeft Ajax dit seizoen niet thuis. Geen fijn vooruitzicht, met de topper tegen PSV op 6 november.

"Rangers was ook een topwedstrijd, zeker in de fase waarin we zitten", vult Schreuder aan. "En volgens mij hebben we die goed gespeeld. Natuurlijk heb je het erover, maar het wordt voor ons geen thema."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl