Eerste water stroomt Zeeuwse Hedwigepolder binnen
Vanmiddag is het eerste water vanuit de Westerschelde de Hedwigepolder ingestroomd. Het onder water zetten van de polder was de inzet van een strijd die jaren heeft geduurd.
Langzaam maar zeker neemt het water het nu over:
Het besluit om de polder onder water te zetten werd genomen in 2005 ter natuurcompensatie van een uitstaande milieuschuld. De polder zou eigenlijk in 2009 al worden teruggegeven aan de natuur, maar er bestond veel verzet tegen het onder water zetten van landbouwgrond. Er zijn tot het laatste moment rechtszaken gevoerd om te voorkomen dat het water het gebied in zou stromen, meldt Omroep Zeeland.
Zo probeerde de oud-eigenaar van het gebied de ontpoldering vorig jaar nog tegen te houden. Hij stelde dat het water van de Westerschelde te zwaar vervuild was met pfas. De Raad van State verklaarde dat verzoek afgelopen zomer ongegrond.
Nog geen speciaal moment
De start van het onder water zetten is nog niet met een speciaal moment of genodigden gevierd. Volgens de provincie Zeeland heeft dat te maken met de manier waarop het water de polder bereikt.
De dijken die de polder omringen zijn eerder verlaagd. Het water kan er, mede afhankelijk van het getij en het weer, via een kreek naar binnen stromen. Donderdag is het springtij en stroomt er veel water de polder in, dan is er ook een officieel moment.