FD: 'Kabinet moet veel meer boeren laten stoppen om stikstofdoelen te halen'
Het plan van Johan Remkes om 500 tot 600 boeren die veel stikstof uitstoten te laten stoppen, is niet toereikend. Dat meldt het Financieele Dagblad na eigen onderzoek. Haagse bronnen zeggen tegen de krant dat het kabinet daarom werkt aan een plan dat zeven keer zo veel boeren treft.
Stikstofminister Van der Wal verwacht volgens de krant dat ze 3500 zogenoemde piekbelasters - vooral boeren - rond natuurgebieden moet "opschonen". Dat zou niet binnen een jaar hoeven, zoals Remkes voorstelde. De deadline is naar verluidt minder hard geworden.
Een woordvoerder van stikstofminister Van der Wal laat in een reactie aan de NOS weten dat het aantal piekbelasters nog onduidelijk is. "We zijn de piekbelasters in kaart aan het brengen en hopen hier over een aantal weken meer duidelijkheid over te kunnen geven." Het door de krant genoemde aantal van 3500 is volgens de woordvoerder veel te hoog.
PAS-meldingen
Dat een veel groter aantal boeren zou moeten stoppen is volgens de krant nodig om stikstofruimte te creëren voor de bouw van woningen en wegen, maar ook voor het legaliseren van boerenbedrijven die jarenlang zonder vergunning ammoniak mochten uitstoten. Een zogeheten PAS-melding bij de overheid volstond. De Raad van State maakte in 2019 een einde aan die situatie en sindsdien zijn die bedrijven 'illegaal'.
Volgens een inventarisatie van het FD stoten die PAS-melders samen jaarlijks 5,8 miljoen kilo ammoniak uit. Stikstofbemiddelaar Remkes stelde eerder deze maand voor om de stikstofuitstoot van 500 tot 600 piekbelasters te beëindigen, zodat de illegaal opererende PAS-melders een vergunning kunnen krijgen.
Volgens de krant levert het stoppen van de uitstoot van die piekbelasters onvoldoende op om alle PAS-melders een vergunning te geven. Het dubbele zou daarvoor nodig zijn. Hoeveel PAS-melders er precies zijn is overigens ook nog de vraag. Het FD telde er tijdens de inventarisatie 3176, honderden meer dan de 2500 waarmee Remkes in zijn rapport rekende. Het overgrote deel, 93 procent daarvan, is boer, de rest bestaat uit kleine industriële bedrijven.
Volgens de woordvoerder van Van der Wal gaat het tot nu toe om zo'n 2300 PAS-melders die nog een vergunning willen. Om hun een vergunning te kunnen geven, wordt stikstofruimte gevonden op verschillende manieren. Het voorstel van Remkes is een mogelijkheid om dat proces te versnellen, die het kabinet overneemt.