Jeremy Hunt
NOS Nieuws

Britse minister Hunt draait bijna alle belastingverlagingen van voorganger terug

De nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt draait bijna alle belastingverlagingen van zijn voorganger Kwasi Kwarteng terug. Zo schrapt hij de plannen om de inkomstenbelasting en de dividendbelasting te verlagen. Ook de bevriezing van een heffing op alcohol is van de baan.

Hunt zegt de veranderingen in te voeren om "vertrouwen en stabiliteit" te brengen. Ook wijzigt hij de plannen van de Britse premier Truss om de energiecrisis aan te pakken.

Drie weken geleden presenteerden Truss en Kwarteng een uitgebreid pakket met maatregelen om de economische groei aan te jagen. Truss en Kwarteng wilden geld lenen om onder meer de voorgestelde belastingverlagingen te bekostigen. Hunt noemt dit geen goed idee. Hij verwacht dat de Britse overheid omgerekend ongeveer 37 miljard euro zal ophalen met de nieuwe maatregelen.

Onrust financiële markten

De eerder aangekondigde belastingverlagingen leidden tot onrust op de financiële markten. De Britse centrale bank zag zich gedwongen om miljarden aan obligaties op te kopen om de markt te kalmeren.

Door de ontstane onrust draaiden Truss en Kwarteng eerder al de belastingverlaging voor rijke mensen terug. Bij het ontslag van Kwarteng, vrijdag, kondigde de Britse premier verder aan dat de belastingen voor bedrijven zouden stijgen naar 25 procent. Eerder was het plan om de belastingtarieven op 19 procent te houden.

Energiecrisis

Behalve het terugdraaien van verschillende belastingverlagingen, voert Hunt ook wijzigingen door in de plannen van Truss om de energiecrisis te bedwingen. Truss wilde de prijzen voor elektriciteit en gas laten bevriezen voor een periode van twee jaar vanaf 1 oktober. Hunt draait dit nu terug en laat de prijzen slechts bevriezen tot 1 april 2023. Dat moet mensen er extra toe aanzetten om effectief om te springen met energie.

De verwachting is dat de maatregelen de rust zullen terugbrengen op de financiële markten. De eerste signalen daarvan zijn al zichtbaar. In reactie op de gewijzigde plannen is de koers van het pond weer gestegen. Hunt liet weten dat Truss hem ondersteunt en dat er nog meer moeilijke beslissingen aankomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl