Britse premier Truss past begroting aan, minister van Financiën ontslagen
De Britse premier Truss past haar begrotingsplannen opnieuw aan. Ze ziet af van het schrappen van een belastingmaatregel voor bedrijven. Dat moet ruim 20 miljard euro opleveren. Verder gaan de overheidsuitgaven in een langzamer tempo omhoog dan in eerste instantie de bedoeling was.
"Delen van onze begroting gingen verder en sneller dan de markten hadden verwacht", zei ze. Daarom is het volgens haar nodig het vertrouwen in de plannen van haar kabinet te herstellen. Het streven van Truss om de economie te laten groeien en meer banen en een grotere welvaart te creëren blijft onveranderd.
Truss is verdrietig om het verlies van Kwarteng:
Truss had eerder vanmiddag minister van Financiën Kwasi Kwarteng ontslagen. Hij was slechts 37 dagen in functie. Oudgediende Jeremy Hunt volgt hem op. Hij is de vierde minister van Financiën in vier maanden tijd.
Hunt was eerder onder meer minister van Buitenlandse Zaken maar stapte in 2019 op na de verloren strijd met Boris Johnson om het Conservatieve leiderschap. Truss zei dat Hunt haar visie voor een economie met lage belastingen deelt.
Gat 50 miljard
Truss en Kwarteng dienden vorige maand een fel bekritiseerde begroting en belastingplannen in. Die hielden onder meer in dat belastingen drastisch zouden worden verlaagd zonder dat daar bezuinigingen tegenover stonden en dat er een prijsplafond voor energiekosten zou komen. De belastingverlaging sloeg een gat van 50 miljard euro in de begroting.
Investeringen, zoals in Defensie, zouden worden gefinancierd met leningen. Als gevolg van de plannen schoot de rente omhoog en kwamen onder meer de pensioenfondsen in de problemen.
Na een storm van kritiek besloten Truss en Kwarteng begin deze maand af te zien van de belastingverlaging voor de hoogste inkomens. De kritiek kwam zowel van buiten, onder meer van het IMF, als van binnen de Conservatieve Partij.
Op de vraag of zij na de nieuwe aanpassingen van vandaag kan aanblijven, antwoordde ze dat ze vastbesloten is om haar plannen door te zetten.
Kwarteng keerde vandaag vervroegd terug uit de Verenigde Staten. Aan het begin van de middag liep hij naar binnen bij Downing Street 10, de ambtswoning van de premier. "U heeft mij gevraagd terug te treden. Daar heb ik mee ingestemd", schrijft hij in zijn ontslagbrief aan de premier.
De politieke ontwikkelingen vallen samen met het stoppen van het opkopen van staatsobligaties door de Britse centrale bank. Met die noodmaatregel steunde de bank de afgelopen weken de financiële markten, tot vandaag dus.