Minister Hunt
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Britse minister van Financiën Hunt: Truss heeft geleerd van kritiek

De nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt zegt dat premier Truss heeft geluisterd naar de kritiek en daarvan heeft geleerd. Nieuwe verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, zoals de oppositie wil, zijn volgens hem daarom niet aan de orde, zei Hunt in een radio-interview tegen de BBC.

Truss ontsloeg gisteren minister van Financiën Kwasi Kwarteng en verving hem door Hunt, in een poging om de politieke en financiële crisis rond haar economische plannen de kop in te drukken.

De korte verklaring die ze vervolgens aflegde na het vertrek van Kwarteng leidde ook in haar eigen conservatieve partij tot negatieve reacties. Vragen van journalisten ging ze uit de weg en ze wist niet duidelijk te maken waarom Kwarteng het veld moest ruimen en zij aanblijft, terwijl ze samen verantwoordelijk waren voor de financiële plannen.

Kritisch op Kwarteng

Hunt leverde in zijn interview bij de BBC voornamelijk kritiek op zijn voorganger Kwarteng. "Hij heeft twee fouten gemaakt", zei hij. Het was volgens Hunt verkeerd om het hoogste belastingtarief voor veelverdieners te schrappen en het was fout om de nieuwe begrotingsplannen niet door een onafhankelijke instantie te laten doorrekenen.

Truss en Kwarteng lagen de afgelopen weken onder vuur, omdat ze de uitgaven wilden verhogen en tegelijk de belastingen wilden verlagen. Het gevolg zou een gat in de begroting zijn en daarom was de regering van plan zich voor tientallen miljarden in de schulden te steken.

Moeilijke beslissingen

Het voornemen leidde onder meer tot kritiek van het Internationaal Monetair Fonds en een ongekende waardedaling van het Britse pond. Om het tij te keren had Truss de begrotingsplannen al wat afgezwakt, maar dat was niet genoeg om het vertrouwen in de regering te herstellen.

Hunt zei tegen de BBC dat er "moeilijke beslissingen" genomen moeten worden, maar hij kwam nog niet met een concrete uitwerking. "De belastingen zullen niet zo snel omlaag gaan als mensen hadden gehoopt, en sommige belastingen gaan omhoog."

Hij liet doorschemeren dat het financieren van de nationale gezondheidszorg en allerlei openbare diensten niet samengaat met lage belastingen. Hunt wilde daar "volstrekt eerlijk over zijn", benadrukte hij. Alle departementen, inclusief het ministerie van Volksgezondheid, moeten kijken waar ze nog op kunnen bezuinigen. Voor de gezondheidszorg zouden de consequenties van zo'n stap desastreus kunnen zijn; de werkdruk is hoog en er moet eigenlijk personeel bij.

'Onherstelbare puinhoop'

De leider van oppositiepartij Labour, Keir Starmer, dringt vandaag opnieuw aan op nieuwe verkiezingen. "Truss probeert aan de macht te blijven, maar ook zij weet dat ze er een puinhoop van heeft gemaakt die ze niet zelf kan opruimen."

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou Labour een enorme overwinning behalen en de Conservatieve partij zou worden weggevaagd, zo komt naar voren uit peilingen. Starmer vindt het tijd dat de kiezers "de lachwekkende excuses van de conservatieven afstraft".

Het ziet er niet naar uit dat hij zijn zin krijgt. Uiterlijk in januari 2025 zijn er in het VK weer parlementsverkiezingen. Als Truss het vertrouwen houdt van een meerderheid van het Lagerhuis, kan ze voorlopig blijven zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl