NOS Nieuws

Wekdienst 13/10: Verhoren premier en Shell-topman gaswinning • Ontmoeting Poetin en Erdogan

Goedemorgen! Premier Rutte en Shell-topman Van Beurden verschijnen voor de parlementaire enquête over de Groningse gaswinning en president Poetin en Erdogan praten mogelijk over een Turks plan om de oorlog in Oekraïne te bemiddelen.

Eerst het weer: vandaag start de dag bewolkt en regenachtig. Later vanmiddag wordt het droger en breekt vooral in het westen de zon regelmatig door. Het wordt maximaal 13 tot 16 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig herfstweer met dagelijks een bui.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nadat al weken allerlei personen zijn verhoord van ministeries en de multinationals Shell en ExxonMobil, zijn vandaag de allerhoogste bazen aan de beurt: premier Rutte en Shell-topman Van Beurden verschijnen voor de parlementaire enquête aardgaswinning in Groningen.
  • De presidenten van Rusland en Turkije ontmoeten elkaar in Kazachstan. Waarschijnlijk spreken Poetin en Erdogan over een Turks voorstel om te bemiddelen in de oorlog in Oekraïne.
  • De Mallorca-rechtszaak gaat verder. De nabestaanden van Carlo Heuvelman komen aan het woord.
  • Prinses Beatrix opent vanavond in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen. De kerk presenteert deze tentoonstelling omdat het volgend jaar 75 jaar geleden is dat Juliana werd ingehuldigd.

Wat heb je gemist?

Bijna 80 procent van de Nederlandse bedrijven heeft dit jaar maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Dat meldt het CBS op basis van een in september gehouden onderzoek in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening.

Bijna 39 procent van de bedrijven zegt een combinatie van maatregelen te hebben genomen om te verduurzamen. 20 procent zegt vooral te verduurzamen op het gebied van energie. 21 procent van de bedrijven heeft dit jaar de bedrijfsvoering niet verder verduurzaamd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een kraanmachinist heeft in het Drentse Nooitgedacht een reusachtige zwerfkei gevonden van bijna twee miljard jaar oud. Zulke oude stenen zijn vaker gevonden in Drenthe, maar zelden zo'n groot exemplaar, schrijft RTV Drenthe.

Tijdens het uitgraven van grond voor een nieuwe woning stuitte een kraanmachinist op de steen. Toen hij twee bij drie meter zand had weggegraven, was de vorm van de kei nog steeds niet helemaal zichtbaar. Het gaat om een zogeheten nebulitische migmatiet. De gemeente vindt dat hij een mooie plek verdient in de wijk waar hij is gevonden.

Met zijn leeftijd van 2 miljard jaar, is de steen bijna half zo oud als onze planeet.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl