NOS Voetbal

Na week vol experimenten staan Oranjevrouwen voor examen tegen Noorwegen

Is de nieuwe generatie internationals al in staat om de basisplaatsen van de gevestigde orde bij de Oranjevrouwen te bedreigen? En is 3-5-2 een serieus alternatief voor het oude vertrouwde 4-3-3-systeem?

Op die twee prangende vragen hoopt bondscoach Andries Jonker een antwoord te krijgen in deze interlandperiode.

Een interlandperiode die niet verloopt zoals vooraf gepland. Zambia haakte af voor een oefenwedstrijd en de speelsters Vivianne Miedema, Lieke Martens, Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen, Lineth Beerensteyn en Katja Snoeijs ontbreken om uiteenlopende redenen.

Het werd dus even improviseren voor Jonker. Toch spreekt hij van "een hele zinvolle week". "We hebben hard gewerkt. De meiden hebben enorme sprongen gemaakt."

Nadat Zambia wegens visumproblemen had afgezegd, oefende Oranje vrijdag tegen Feyenoord (0-0) en ADO Den Haag (3-0 zege), in wedstrijdjes van 45 minuten. Daarin zag Jonker veel nieuwe gezichten aan het werk, in het voor veel speelsters nieuwe 3-5-2-systeem.

'3-5-2 kan heel goed systeem zijn'

"We wisten al hoe 4-3-3 is en we weten nu ook een beetje hoe 3-5-2 in elkaar steekt", zegt middenvelder Sherida Spitse. De recordinternational is een van de weinige ervaren krachten die wel van de partij is deze week.

"Ik denk dat we beide systemen kunnen spelen", aldus Spitse. "Het is goed dat een tegenstander nooit weet hoe wij precies gaan spelen. Zeker tegen toplanden kan 3-5-2 een heel goed systeem zijn."

Bekijk in deze video de beelden van het oefenduel van de Oranjevrouwen met Feyenoord en ADO Den Haag:

Oranjevrouwen experimenteren tegen Feyenoord en ADO met drie verdedigers

Spitse en Jonker zijn tevreden met de inbreng die de onervaren speelsters deze week hebben bij Oranje. "De nieuwe namen doen het goed", oordeelt Spitse. "Je wil dat ze zich laten zien, dat ze de basiself onder druk zetten. Ze moeten nu laten zien dat ze graag in dat mooie Oranjeshirt willen spelen."

'Dit is het moment'

Jonker sluit zich daarbij aan. "Als jij vindt dat je beter bent dan een ander, dan moet je dat nú laten zien. Dit is het moment."

Want in het voorjaar is de tijd van experimenteren voorbij. Dan zullen de vertrouwde namen weer terugkeren en gaat de focus op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland, dat in juli 2023 begint.

Dinsdag met een oefenwedstrijd tegen Noorwegen in Den Haag wordt de huidige interlandperiode afgesloten. "De meiden hebben zich allemaal een week lang in het zweet gewerkt om stappen te maken", zegt Jonker. "Ze pakken het snel op. Op het trainingsveld gaat het goed, maar nu volgt het examen op het veld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl