Memphis Depay in het Nederlands elftal
NOS Voetbal

Loting EK-kwalificatie: Oranje ontloopt als groepshoofd Spanje, Portugal en België

Het WK in Qatar moet nog beginnen, maar de loting voor de kwalificatie van het EK in 2024 wacht daar niet op. Vanmiddag vanaf 12.00 uur wordt in de Festhalle in Frankfurt duidelijk tegen welke landen Oranje, onder leiding van dan bondscoach Ronald Koeman, het moet opnemen op weg naar het Europees kampioenschap in Duitsland.

Door de groepswinst in de Nations League is Nederland - net als Spanje, Kroatië en Italië - automatisch groepshoofd in een kwalificatiepoule voor het EK. Dat betekent dat Oranje bij de loting in pot 1 zit en in een groep belandt die bestaat uit vijf landen.

De UEFA heeft bepaald dat die Final Four van de Nations League allemaal in een groep komen met vier tegenstanders, zodat zij in juni 2023 kunnen deelnemen aan de finales van de Nations League. Daardoor treft Nederland in de kwalificatie sowieso niet de voetbaldwergen Andorra, San Marino of Liechtenstein, die in pot zes zitten.

Omdat Oranje in pot 1 zit, ontloopt het naast drie van de vier Nations League-finalisten onder meer ook de toplanden Portugal en België. Wel bestaat er een kans dat Oranje bij Frankrijk of Engeland in de poule kan komen, want die zijn wegens hun matige resultaten in de Nations League in pot 2 terechtgekomen.

Potindeling bij loting EK-kwalificatie

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
Nederland Frankrijk Noorwegen Georgië Slowakije Andorra
Italië Engeland Oekraïne Griekenland Noord-Ierland San Marino
Spanje Oostenrijk IJsland Turkije Cyprus Liechtenstein
Kroatië Tsjechië Slovenië Kazachstan Belarus
Denemarken Servië Ierland Luxemburg Litouwen
Portugal Wales Albanië Azerbeidzjan Gibraltar
België Schotland Montenegro Kosovo Estland
Hongarije Bosnië-Herzegovina Roemenië Bulgarije Letland
Zwitserland Finland Zweden Faeröereilanden Moldavië
Polen Israël Armenië Noord-Macedonië Malta

Moet Oranje zich zorgen maken? In het slechtste geval loot Nederland de Fransen, Zweden, Turkije en Slowakije. Maar al komt Oranje in de groep met Frankrijk of Engeland, dan nog is er geen man overboord. De nummers één en twee van elke groep plaatsen zich voor het EK. Duitsland is als gastland automatisch geplaatst voor het eindtoernooi.

Geen Rusland

Rusland loot niet mee zondagmiddag. De UEFA heeft Russische elftallen en clubs uitgesloten van deelname aan internationale sporttoernooien. Dat besluit werd in februari genomen vanwege de Russische inval in Oekraïne.

De Russische voetbalbond RFS vocht het besluit aan bij het sporttribunaal CAS, maar kreeg in juli te horen dat de uitsluiting gegrond is en blijft staan.

De eerste speelronde in de EK-kwalificatie is op 23 maart 2023. Alle kwalificatieduels worden afgewerkt in vijf interlandperiodes die tussen maart en eind november 2023 plaatsvinden.

Het EK in 2024 begint op 14 juni. De finale is precies een maand later op 14 juli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl