PSV viert feest in Zürich

PSV vindt in FC Zürich gewillig slachtoffer om vertrouwen te herwinnen (1-5)

PSV heeft met een eclatante 5-1 overwinning bij FC Zürich in de groepsfase van de Europa League de nare smaak van de blamage bij SC Cambuur (3-0 verlies) een beetje weggespoeld. Bij rust stond het al 4-0 voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij.

Na de afgang in Leeuwarden zocht PSV in Zwitserland naar eerherstel. Van Nistelrooij koos met Yorbe Vertessen in plaats Guus Til voor een echte spits en met André Ramalho en Phillipp Mwene ten koste van Jordan Teze en Jarrad Branthwaite voor een andere verdediging.

FC Zürich staat momenteel zonder zege troosteloos onderaan in de Zwitserse competitie, terwijl het vorig seizoen nog kampioen werd. Dat bood perspectief voor PSV om het broze vertrouwen wat op te vijzelen. En inderdaad, FC Zürich was precies wat PSV nodig had.

Vertessen opent het bal

In de eerste minuten sneden Xavi Simons en Cody Gakpo al met gemak door de defensie van de thuisploeg en in de tiende minuut was het raak. Armando Obispo stuurde Vertessen de diepte in en de Belg rondde met links af.

Stand groep A Europa League

Even later stuurde Vertessen na balverlies van Mirlind Kryeziu juist zichzelf de diepte in. En na een sprint van eigen helft plaatste de razendsnelle aanvaller de bal nu met binnenkant rechts in de hoek. Cody Gakpo schoot PSV naar 0-3 en na een combinatie met Gakpo tekende Xavi Simons nog voor rust voor zijn eerste Europese doelpunt.

Op slag van rust was Tosin Aiyegun dicht bij een doelpunt voor Zürich, maar van dichtbij ging zijn inzet over. Met Teze voor Obispo begon PSV niet overtuigend aan de tweede helft, maar Gakpo toonde andermaal zijn klasse en knalde zijn team naar 0-5.

Gakpo, Vertessen en Simons vieren de 3-0

Voor Gakpo was het zijn 15de Europeese goal voor PSV, evenveel als clublegende Romário.

Geen record

Als het zo zou blijven, was een evenaring van de grootste uitzege ooit van PSV in Europa een feit. In augustus 2012 won PSV in de voorronde van de Europa League met 5-0 bij FK Zeta uit Montenegro. Het wachten was op de zesde goal en die kwam bijna op naam van Anwar El Ghazi. De invaller raakte de lat.

Die zesde goal viel uiteindelijk niet. Ex-NEC'er Jonathan Okita kopte zelfs de Zwitserse eretreffer binnen: 1-5. In blessuretijd was Ismael Saibari nog dichtbij, maar via de rug van de PSV'er ging de bal op de lat.

Door de zege kwam PSV op vier punten uit twee wedstrijden in groep A. Arsenal, dat met 3-0 won van FK Bodø/Glimt, is koploper en FC Zürich is na drie wedstrijden nog puntenloos.