NOS Nieuws

Slachtoffer livestream Bilal Wahib treedt naar buiten: 'Word dagelijks gepest'

De minderjarige jongen die twee jaar geleden op een livestream door acteur en rapper Bilal Wahib werd gevraagd zijn geslachtsdeel te tonen, krijgt nog dagelijks te maken met pesterijen. Dat vertelt de nu 14-jarige jongen aan NOS Stories. Ook wordt de video van dat moment nog altijd gedeeld op sommige socialemediakanalen.

Wahib bood vorig jaar maart op Instagram 17.000 euro aan de jongen als hij zijn geslachtsdeel zou laten zien. Dat deed Leonardo, maar het bleek om een grap te gaan.

Wahib werd uiteindelijk niet vervolgd. Volgens het OM was er weliswaar sprake van een strafbaar feit, maar werd de zaak geseponeerd omdat het slachtoffer geen baat had bij een rechtszaak. Wel werd de rapper levenslang verbannen van Instagram.

De jongen benaderde NOS Stories. Hij kiest er bewust voor om naar buiten te treden in de hoop dat het pesten waarmee hij dagelijks te maken heeft, stopt. "Vroeger ging ik vaak naar buiten om te chillen met vrienden. Maar ik ben veel vrienden kwijtgeraakt. Ze lachen mij uit en hebben mij op alle sociale media verwijderd."

Ook wordt hij naar eigen zeggen dagelijks nageroepen. "Als ik van school kom en met de bus ga roepen kinderen '17K-homo' en 'kankerhoertje'."

Leonardo reageerde kort na het voorval al op Instagram. Hij werd bezocht door onder anderen rapper Appa en influencer Marwa die hem een hart onder de riem staken. Leonardo hield zijn gezicht toen nog verborgen achter een pet, maar toont nu zijn volledige gezicht. "Ik laat op mij afkomen wat dit veroorzaakt. Maar ik denk dat ze beter zullen begrijpen hoe het voor mij is en het pesten gaan stoppen."

Via advocaat worden beelden verwijderd

Ook heeft hij er last van dat nog altijd fragmenten van de livestream op sociale media gedeeld worden. Via een advocaat probeert zijn familie de video's zo snel mogelijk offline te laten halen, maar dat kan niet altijd voorkomen dat hij er weer mee wordt geconfronteerd.

Hoeveel jongeren te maken krijgen met (naakt)beelden die zonder hun toestemming worden verspreid via sociale media is lastig vast te stellen. De website Helpwanted werd vorig jaar meer dan 1700 keer door jongeren om advies gevraagd over beelden die online waren verspreid.

Jongeren die te maken hebben met beelden die zonder hun toestemming worden verspreid kunnen onder meer via de Kindertelefoon hierover praten. Via Helpwanted kunnen zij hulp krijgen bij het laten verwijderen van deze beelden op sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl