Iemand aan het werk in de glastuinbouw, ter illustratie
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Grote plantenkweker stopt wegens hoge kosten, 400 mensen op straat

Plantenkweker Plantise, in omzet de grootste kweker van planten in Nederland, sluit per 1 april 2023 de deuren. Ongeveer tweehonderd vaste werknemers en tweehonderd flexkrachten bij het glastuinbouwbedrijf verliezen hun baan.

Marco Vermeulen, de hoogste baas van het bedrijf, noemt 'een rits aan prijsstijgingen' als oorzaak voor de sluiting. "Door de gestegen energieprijzen wordt alles wat wij inkopen duurder en dat wordt allemaal aan ons doorberekend", zegt hij bij Rijnmond.

Plantise is gespecialiseerd in het kweken van biologische en reguliere groente- en sierteeltplanten, zowel in binnen- als buitenland. De Nederlandse vestigingen van Plantise staan in Baarlo, Kessel, Berkel en Rodenrijs en Naaldwijk.

Hoger loon

Het probleem is niet alleen de hoge stroomprijs, zegt Vermeulen. Hij wijst ook op de inflatie, die leidt tot hoge looneisen. Plantise kan die gestegen bedrijfskosten niet voldoende doorberekenen, zegt Vermeulen die om die redenen financiële problemen voorziet.

Waarom is gas in Nederland duurder dan in de rest van Europa? NOS op 3 beantwoordt deze en andere vragen in onderstaande video:

450 euro voor je energierekening. Hoe dan?!

"De werknemers van Plantise hebben te horen gekregen dat de activiteiten komende tijd worden afgebouwd", zegt Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen. "Het bedrijf zegt verschillende scenario's onderzocht te hebben, ook de optie om in afgeslankte vorm verder te gaan", vervolgt Warnaar bij 1Limburg. "Maar daar was geen steun voor van aandeelhouders en banken. De risico's zijn kennelijk te groot."

De vakbondsbestuurder denkt dat veel meer glastuinbedrijven de komende tijd in de problemen komen. "Dit is een duidelijk signaal dat de glastuinbouw momenteel enorm onder druk staat", zegt Warnaar.

Het omvallen van Plantise is een veeg teken voor de glastuinbouwsector, denkt ook Vermeulen. Hij heeft geluiden gehoord van andere tuinbouwers die de kassen 'koud of zonder licht' zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl