Ministers over inflatie: 'Ik schrok ervan, het is vreselijk'
Bij het kabinet is het nieuwe inflatiecijfer van 17,1 procent hard aangekomen. "Het is vreselijk", zegt minister Kaag van Financiën. "Het is echt extreem hoog, ook in de landen om ons heen."
Zij wijst erop dat het kabinet op Prinsjesdag al met een pakket koopkrachtmaatregelen van 17 miljard euro is gekomen. Ook wordt er nog hard gewerkt aan het energieplafond voor consumenten, zegt zij.
Of daarbovenop meer maatregelen nodig zijn, kan Kaag nog niet zeggen. "We moeten ook uitkijken dat we niet al het geld nu uitgeven waardoor we in het geval van een recessie niets meer over hebben. Het is mijn taak daarover te waken." Meer ingrijpen kan ook juist de inflatie aanwakkeren, zegt zij. "Het is een balanceeract die in veel landen plaatsvindt."
De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden over een week bekendgemaakt. Mogelijk gaat het Nederlandse inflatiecijfer dan weer iets omlaag, maar het beeld in de eurozone zal ernstig blijven.
"Je vraagt je af hoe erg het nog kan worden", zegt minister Adriaansens van Economische Zaken. Zij werkt aan een noodoplossing voor het zogenoemde 'energie-intensieve mkb', het midden- en kleinbedrijf waarbij het energieverbruik hoog is, zoals bakkers en de glastuinbouw.
Adriaansens: "We zullen toch, hoe hard het ook is, er rekening mee moeten houden dat sommige bedrijven het niet gaan trekken."
Volgende week prijsplafond
Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrok ook toen ze de nieuwe cijfers zag. Een week geleden werd ook al gesproken van een historisch inflatiecijfer. "En een week later hoor je dat dan alweer."
Het koopkrachtpakket van het kabinet gaat veel mensen volgend jaar helpen, zegt zij. "Maar mensen moeten het nog wel gaan voelen." Van Gennip verwacht dat het kabinet volgende week de details van het prijsplafond voor de energierekening voor consumenten kan presenteren.
De huren van woningcorporaties worden losgekoppeld van de inflatie, zegt minister De Jonge (Volkshuisvesting). Daarover zijn in juni afspraken gemaakt. De huren worden in plaats daarvan gekoppeld aan de cao-loonontwikkeling. "Dat garandeert dat huren betaalbaar blijven", zegt De Jonge. Hij komt binnenkort met een uitwerking van dit plan.