Minister Kwarteng met premier Truss
NOS Nieuws

'Truss stelt stemming over belastingverlaging uit na gemor in eigen partij'

De Britse premier Truss stelt een omstreden plan uit om de hoogste belastingschijf van het land te schrappen. The Telegraph en Sky News schrijven op basis van regeringsbronnen dat de plannen eerst doorgerekend zullen worden voordat het parlement erover stemt.

De beslissing komt na veel kritiek op het plan, inclusief gemor binnen Truss' eigen partij en een ongebruikelijke berisping van het IMF. Ook reageerden financiële markten negatief op het stimuleringsplan dat minister van Financiën Kwarteng vorige week vrijdag presenteerde: het pond daalde scherp en de rente op staatsobligatie steeg enorm.

De kritiek luidde vooral dat het plan gestoeld was op achterhaalde theorieën over trickle-downeconomie en vooral de rijken meer geld gaf. Vooral het besluit om de belastingschijf van 45 procent voor inkomens boven de 150.000 pond te schrappen was controversieel.

Financiële onderbouwing

Oud-minister en Tory-prominent Michael Gove liet in de Britse pers doorschemeren dat hij niet voor de plannen zou stemmen, omdat belastingverlaging voor de rijksten verkeerd zou zijn "als er mensen lijden". Partijgenoot Grant Shapps voorspelde dat het plan het niet zou halen in het Lagerhuis.

Volgens The Telegraph is de regering-Truss van plan de stemming over dit deel van het stimuleringspakket uit te stellen tot minister Kwarteng meer uitgewerkte plannen presenteert op 23 november. Dan moet ook duidelijk zijn wat de financiële onderbouwing van het nieuwe beleid wordt. Truss zei eerder dat er geen tijd was geweest de plannen door te rekenen omdat ze snel de economie een impuls wilde geven.

'Moeilijk en onstuimig'

Minister Kwarteng benadrukt ondertussen dat uitstel geen afstel hoeft te betekenen. Hij is van plan zijn beleid te verdedigen op het Tory-partijcongres dat momenteel wordt gehouden in Birmingham, blijkt uit vrijgegeven stukken van zijn toespraak.

"We moeten volharden. Ik ben ervan overtuigd dat ons plan het juiste is", meent Kwarteng. Het beleid van zijn voorganger was volgens hem niet meer dan "het begeleiden van een gestage neergang".

Ondertussen groeit in het Verenigd Koninkrijk de verwachting dat de regering de miljarden die de plannen kosten wil gaan financieren met verregaande bezuinigingen op openbare voorzieningen. Daarnaar gevraagd door de BBC weigerde Truss dat te ontkennen. Ze zei alleen dat de winter "moeilijk en onstuimig" zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl