EPA
NOS NieuwsAangepast

IMF: belastingplan regering-Truss vergroot kloof tussen rijk en arm

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) oordeelt vernietigend over het belastingplan dat de nieuwe Britse regering vrijdag presenteerde. De VN-organisatie voor samenwerking op monetair gebied zegt dat de "uitgebreide en ongerichte" belastingmaatregelen de ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk (VK) waarschijnlijk vergroten en het monetaire beleid dreigen te ondermijnen.

Volgens oppositieleider Starmer onderstreept de kritiek van het IMF nog eens wat een "puinhoop" de regering maakt van de Britse economie.

De regering-Truss wil het hoogste tarief van de inkomstenbelasting schrappen en de winst-, onroerendgoed- en overdrachtsbelasting verlagen. Ook komt er miljarden kostend prijsplafond voor energie en gaat de staatsschuld omhoog.

De veel gehoorde kritiek is dat dit pakket de rijken rijker maakt, de armen armer en dat de rekening bij toekomstige generaties wordt gelegd.

Het IMF sluit zich daarbij aan. De Britse regering krijgt het advies meer gericht geld uit te trekken voor huishoudens en bedrijven die het moeilijk hebben, in plaats van de belastingen fors te verlagen en de overheidsuitgaven fors op te voeren.

Profiteren

Minister van Financiën Kwarteng hoopt dat het vermogende deel van de bevolking door de maatregelen meer geld gaat uitgeven. Daar zouden de lagere inkomensgroepen ook van moeten profiteren, met als gevolg dat de kwakkelende Britse economie aantrekt.

Labourleider Keir Starmer noemt de IMF-kritiek "zeer ernstig" en zei vanochtend dat de regering op eigen initiatief de economie schade berokkent. Hiermee wordt "een stap zet die niet gezet hoefde te worden", vindt hij. Ook de meeste economen hebben er weinig vertrouwen in en de financiële markten evenmin. Het Britse pond daalde maandag tot de laagste stand ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl