Nika Daalderop
NOS Sport

Daalderop geniet na race tegen de klok van WK in eigen land: 'Elke keer kippenvel'

  • Anne van Eijk

    Redacteur NOS Sport

  • Anne van Eijk

    Redacteur NOS Sport

Lege stoeltjes in de tot volleybaltempel omgebouwde Gelredome zijn er steeds minder naarmate het WK vordert. De wedstrijden worden spannender en het Oranje-publiek laat zich meer en meer horen op momenten dat de volleybalsters de steun goed kunnen gebruiken.

De luid juichende en zingende fans, afgewisseld met livemuziek, zorgen voor een unieke sfeer bij de volleybalduels. "Het lijkt wel een festival", omschreef aanvoerster Anne Buijs het na de openingswedstrijd treffend.

Ook Nika Daalderop staat zichtbaar te genieten in Gelredome. "Het is wel echt heel vet. Ik heb elke keer weer een kippenvelmomentje bij het Wilhelmus en als er een belangrijk punt wordt gescoord", erkent de 23-jarige passer-loper, die in de wedstrijd tegen Puerto Rico (3-1 winst) met zestien punten samen met Anne Buijs en Juliët Lohuis gedeeld topscorer van Nederland werd.

Nika Daalderop serveert

Dat Daalderop op het WK zou staan, was lange tijd onzeker. Ze sloot zich na het clubseizoen geblesseerd aan bij de nationale ploeg. "Ik had een slijmbeursontsteking in mijn heup", legt de Amsterdamse, die deze zomer een contract tekende bij het Turkse Vakifbank Istanbul, uit.

Achter elkaar door

"Toen ik weer voorzichtig begon, kwamen er andere pijntjes. Het clubseizoen en het seizoen bij het nationaal team gaan gewoon achter elkaar door. Je vraagt veel van je lichaam. Twee wedstrijden in de week en weinig rust, dat is pittig", zoekt ze naar een verklaring. Daalderop had onder meer last van een buikspier en speelde voorafgaand aan het WK geen enkele officiële wedstrijd voor Oranje. "Het is wel lastig om meteen met het allergrootste toernooi te beginnen."

"Maar er was geen andere optie om even rust te krijgen, zo had ik niet door kunnen gaan deze zomer. Ik ben ook wel even bang geweest het WK te moeten missen", aldus Daalderop, die vier jaar geleden het WK al aan haar neus voorbij zag gaan vanwege een blessure.

Nu is van dat scenario geen sprake en bewijst Daalderop haar waarde voor Oranje door op belangrijke momenten koelbloedig punten binnen te slaan. Vrijdagavond wacht in een uitverkocht stadion België, waar ze in Britt Herbots haar ploeggenote van de afgelopen twee jaar treft.

Britt Herbots valt aan

"Ik ben blij om Nika weer te zien spelen en te zien springen en dansen", aldus de 23-jarige Belgische, die maar liefst 28 punten maakte in de wedstrijd tegen Italië (3-1 verlies). "Ik hoop dat ze ervan kan genieten. Het is voor haar natuurlijk extra speciaal in eigen land."

"We hebben vaak aan dezelfde kant van het net gestaan, dus het is wel bijzonder om nu op een groot toernooi tegenover elkaar te staan", laat Herbots weten. Ook Daalderop kijkt ernaar uit. "Het is leuk dat je iemand aan de andere kant van het net kent. Dat is toch net wat specialer. Het geeft iets extra's."

Uitverkochte hal

En wie er in de voorlaatste groepswedstrijd voordeel heeft van een volgepakte hal? Daar verschillen beide passer-lopers van mening over. "Ikzelf hou daar wel van, ik krijg er wel extra energie van", aldus Herbots. "En we moeten er ook gewoon van genieten. Laat de druk maar bij Nederland. Zij spelen voor thuispubliek."

Maar van spanning is volgens Daalderop geen sprake. "Maar je wilt natuurlijk wel het publiek een mooie wedstrijd geven. Ze komen toch voor jou naar de hal toe, maar dat geeft geen extra druk hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl