Geen Buienradar maar een 'energieverwachting': ook iets voor Nederland?
Even op een 'energiekaart' kijken voordat je een was gaat draaien of je elektrische auto gaat opladen. Dat kan in Frankrijk op de website Mon Écowatt - die binnenkort wordt uitgebreid met een app en een eigen onderdeel krijgt in het Franse journaal.
Met zo'n systeem kunnen Fransen hun energierekening omlaag brengen en kan op nationaal niveau stroom worden bespaard, zeggen experts. Hoe werkt dit en kan het ook in Nederland?
Energievoorspelling, rode zones en waarschuwings-sms
Het is een soort weerbericht - maar dan voor het elektriciteitsverbruik. Op vier manieren wordt er inzicht in het elektriciteitsverbruik gegeven. Zo is er een landkaart met groene, oranje en rode zones. Dat is vooral een momentopname: in een groene zone wordt een normale hoeveelheid stroom verbruikt, in een oranje gebied veel en als de kaart rood kleurt zou de stroom zelfs kunnen uitvallen.
Verder is er een energievoorspelling, waarin net als bij een weerbericht, het verbruik voor de komende dagen wordt voorspeld. Daarnaast worden tips gegeven over hoe en wanneer je stroom kunt besparen en kun je je aanmelden voor een waarschuwings-sms wanneer er gevaar dreigt in jouw regio op stroomgebied.
Eerder verplichtte de Europese Unie de lidstaten al om hun stroomverbruik met 10 procent te verminderen, waarvan de helft tijdens piekuren. Ook Nederland moet dus aan de slag.
Iets voor Nederland?
"Wat mij betreft gaan we dit in Nederland ook doen," zegt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE). "We zitten in een energiecrisis, dus we moeten alles doen om te besparen. Ook is het heel handig om te kunnen zien wanneer er een piek is in de elektriciteitsvraag, want die piek wordt op de meest vervuilende en kostbare manier opgewekt."
Netbeheerder Tennet geeft aan dat een soortgelijke site in Nederland voorlopig niet nodig is, omdat in Nederland de komende winter geen tekorten worden verwacht. "Wel is het nuttig voor de toekomst, als zowel bedrijven als consumenten flexibeler gebruik gaan maken van het net, zodat de piekmomenten beter worden gespreid", zegt een woordvoerder.
Volgens Van der Gaag is een 'energieweerbericht' zo nuttig omdat energieopwekking elke dag verschilt, vooral door de komst van zon- en windenergie. "Juist op een zonnige middag is het het best om een wasje te doen. Als het heel hard waait 's nachts kan dat weer het beste moment zijn om je auto op te laden."
De situatie in Frankrijk is volgens Van der Gaag wel anders dan in Nederland, omdat de Fransen veel kerncentrales en elektrische verwarming hebben, terwijl onze huizen vooral met aardgas en cv-ketels worden opgewarmd. "Maar ook in Nederland zijn er momenten dat er veel te veel stroomvraag is."
Gevraagd wie in Nederland een energiejournaal zou kunnen maken, heeft Van der Gaag wel een idee. "De landelijke netbeheerder Tennet heeft veel inzicht in elektriciteitsverbruik en het KNMI weet ongelofelijk veel van het weer. Ik hoop dat de Nederlandse publieke omroep het zou uitzenden."
Een fragment uit een energieweerbericht van de NVDE: